Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (BIDDO) a lansat miercuri, 16 ianuarie, o misiune de observare care va monitoriza alegerile parlamentare din Republica Moldova din 24 februarie. Misiunea va evalua scrutinul din perspectiva respectării angajamentelor în cadrul OSCE, dar și a altor obligații și standarde internaționale pentru alegeri democratice, transmite IPN.
Într-o conferință de presă, șeful Misiunii, Matyas Eorsi, a declarat că Misiunea este alcătuită dintr-o echipă de bază, formată din 11 experți din domeniul juridic, electoral și mass-media. De asemenea, este vorba despre 28 de observatori pe termen lung, care se vor deplasa în întreaga țară începând cu data de 23 ianuarie, formând echipe a câte două persoane. Suplimentar, BIDDO va solicita statelor participante la OSCE să desemneze 200 de observatori pe termen scurt. Aceștia urmează să sosească în Republica Moldova cu câteva zile înaintea scrutinului.
Matyas Eorsi a menționat că până în prezent au avut două întrevederi cu oficiali de la Chișinău – cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și cu cei ai Comisiei Electorale Centrale. Ulterior, mai urmează întâlniri cu reprezentanții instituțiilor statului, cu concurenții electorali și reprezentanți ai partidelor. De asemenea, vor fi desfășurate întrevederi cu reprezentanții comunității internaționale, ai societății civile, precum și cu reprezentanții mass-media naționale și regionale.
„Rolul nostru este să prezentăm rapoarte bazate pe fapte și pe constatările noastre. Este foarte important să înțelegem că noi nu intervenim în acest proces la niciun nivel. Noi nu suntem aici de dragul rezultatelor alegerilor, oricare ar fi ele. Noi suntem aici pentru a ne asigura că alegerile sunt desfășurate în conformitate deplină cu principiile democratice. Toată activitatea noastră se bazează pe principiile de imparțialitate, transparență, profesionalism”, a mai declarat Matyas Eorsi, menționând că acesta este al 14-lea scrutin pe care misiunea ODIHR urmează să-l monitorizeze în Republica Moldova.
Misiunea va monitoriza procesul de înregistrare a candidaților, activitățile din campania electorală, prestația autorităților electorale și a organelor guverpost_titlentale relevante. Un alt aspect al monitorizării se referă la legislația privind alegerile și punerea în aplicare a acesteia, dar și soluționarea litigiilor legate de scrutin. -În ziua alegerilor, observatorii vor monitoriza deschiderea secțiilor de votare, procesul de vot, numărarea buletinelor de vot și sistematizarea rezultatelor. În ziua scrutinului, misiunea de observare a alegerilor ODIHR își va conjuga eforturile cu misiunile Adunării parlamentare a OSCE, Adunării parlamentare a Consiliului Europei și Parlamentului European.
Misiunea de observare va publica un raport intermediar în cursul activității sale. În ziua următoare alegerilor, în cadrul unei conferințe de presă, vor fi prezentate constatări și concluzii preliminare. Ulterior, în aproximativ opt săptămâni după alegeri, BIDDO va emite un raport final cu recomandări, pe care îl va transmite autorităților de la Chișinău și îl va publica pe pagina sa web.
Misiunea de observare a alegerilor a ODIHR și Misiunea OSCE în Moldova operează separat și independent, în baza mandatelor proprii.