Este decizia suverană a Ucrainei de a-și plasa trupe acolo unde consideră că există riscuri la adresa securității sale. O spune vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. Potrivit oficialului, plasarea trupelor ucrainene în apropierea segmentului transnistrean al frontierei Republicii Moldova nu înseamnă o înțelegere dintre Chișinău și Kiev privind un eventual atac asupra regiunii transnistrene, notează IPN.
În ultima perioadă au existat mai multe mesaje din partea Ministerului rus de Externe privind o pregătire a Ucrainei de a ataca regiunea transnistreană, Kievul mobilizându-și forțe în apropierea segmentului transnistrean de frontieră. Mai mult, diplomația de la Moscova a anunțat că orice atac asupra regiunii transnistrene va fi perceput ca un atac asupra Federației Ruse. Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, dă asigurări că nu există nicio înțelegere cu Kievul în privința unei operațiuni militare în stânga Nistrului.
„Este dreptul suveran al Ucrainei să-și plaseze trupele acolo unde consideră că este necesar sau acolo unde crede că ar exista un pericol. Dar asta nu înseamnă că Ucraina ar pregăti o acțiune militară sau că există o înțelegere între Chișinău și Kiev ca să declanșăm o operațiune militară în regiunea transnistreană. Este o absurditate. La Cocieri, la Molovata Nouă am fost întrebat de oameni despre acest lucru. Acolo gradul de alarmă este mai mare pentru că oamenii au memoria vie a ceea ce s-a întâmplat în 1992. Oamenii au multe întrebări despre așa-zisa soluționare militară a acestui conflict. Încă o dată mă conving cât de puternică este zvonistica în stânga Nistrului”, a spus Oleg Serebrian în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.
Vicepremierul a reiterat că populația, elita politică și economică de la Tiraspol nu-și doresc implicarea regiunii în război. Oficialul a menționat că Chișinăul insistă pe demilitarizarea regiunii separatiste și pe soluționarea pașnică a conflictului, exclusiv pe calea diplomației și a dialogului.
„Referitor la retragerea trupelor, poziția Chișinăului n-a suferit nicio schimbare. Există o decizie luată la Istanbul, o decizie asumată de Rusia legată de muniții și de prezența militară în regiunea transnistreană. Nu știu de ce faptul că noi amintim despre această poziție trezește întrebări. Poziția Chișinăului a fost constantă, indiferent de guvernările care s-au succedat, mai vocal sau mai atenuat, mesajul a fost același, că regiunea transnistreană trebuie demilitarizată. Demilitarizarea este primul pas din pachetul de soluționare a conflictului transnistrean”, a mai spus vicepremierul pentru Reintegrare.
Recent, șefa centrului de presă al Forțelor ucrainene de Apărare din Sud, Natalia Gumeniuk, a confirmat că Ucraina a plasat de-a lungul frontierei transnistrene un număr „adecvat” de trupe pentru a preveni un eventual atac al trupelor ruse.
- Cursul valutar oficial la 20.09.2024
- Șase primării din raionul Nisporeni vor dezvolta serviciul de gestionare a deșeurilor, cu sprijinul american
- S-a întors din India cu infecție de la țânțar. Primul caz de febră hemoragică, în doi ani
- Veteranii MAI explică de ce e important să votăm la referendumul din 20 octombrie
- CSJ reia examinarea recursului în dosarul Șor. Printre judecători este și Vladislav Gribincea