Portal de știri
Societate

Ombudsmanul propune includerea în componența CSE a unui reprezentant al societății civile

Avocatul poporului propune includerea în componența Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) a unui reprezentant al societății civile cu activitate notorie în domeniul drepturilor omului, transmite IPN.

Într-un demers expediat Comisiei pentru Situații Excepționale, avocatul poporului argumentează această inițiativă prin faptul că participarea unui membru al societății civile sau apărător al drepturilor omului la ședințele CSE ar contribui la adoptarea unor decizii din perspectiva abordării bazate pe drepturile omului.

Avocatul poporului consideră că includerea unui activist în domeniul drepturilor omului în componența Comisiei, pentru a oferi expertiză și consultanță în domeniul drepturilor omului, fără a fi implicat în procesul decizional, ar putea aduce beneficii esențiale activității Comisiei, dar și Guvernului.

În demers se mai menționează că Legea privind regimul stării de urgență, de asediu și de război nu prevede obligația autorității responsabile de a include în componența Comisiei pentru Situații Excepționale a reprezentanților societății civile și a apărătorilor drepturilor omului. Totuși, acceptarea acestei propuneri ar putea reprezenta un gest de deschidere din partea autorităților, care să fie apreciat de către membrii societății, de către actorii din domeniul drepturilor omului din țară, cât și de către partenerii internaționali ai Republicii Moldova.

Related posts

Primăria Chișinău anunță cum vor lucra cimitirele de Paștile Blajinilor

Albasat

Printre persoanele cu COVID-19 sunt polițiști de frontieră și lucrători medicali, ministru

Albasat

Salonul Internațional de Carte pentru Copii și Tineret revine la Chișinău

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment