Liceul „Mihail Ceachirˮ din Ceadîr-Lunga, Liceul „Matei Basarabˮ din Chișinău și Liceul „Ștefan cel Mareˮ din Bălți vor fi eficientizate energetic, iar investițiile totale vor urca la un milion de euro. Acțiunile fac parte dintr-un Memorandum de înțelegere semnat între Ministerul Educației și Cercetării și organizația „People in Need”. Ministrul Dan Perciun a menționat că este un bun suport pentru reducerea costurilor ulterioare de întreținere a acestor clădiri și o ocazie de a renova și fațada clădirilor și interiorul, transmite IPN.
Memorandum prevede, de asemenea, editare a 10 mii de manuale pentru studenții înscriși la Programul național de studiere a limbii române, dar și acoperirea costurilor pentru instruirea grupelor cu refugiați din Ucraina care învață limba română. „Dincolo de programul de limba română și Școlile Model, avem o frumoasă colaborare pornind de la un program implementat de către People in Need și în Cehia: „One Worldˮ. Este vorba despre oferirea instruirilor prin documentare legate de subiecte de interes global, documentare de sensibilizare care abordează subiecte de importanță internațională și cea națională și oferă ocazia pentru discuții non formale pe diverse subiecte. Săptămâna viitoare vor porni instruirile profesorilor noștri pentru a putea să facă uz de această documentare în procesul didactic și credem noi ca aceasta va contribui la dezvoltarea unei cetățenii active în rândul elevilor noștriˮ, a declarat ministrul.
Directorul de țară People in Need în Moldova, Guillermo Llinás, a menționat că în 2024 organizația va investi peste 2 milioane de euro în dezvoltarea școlilor din Republica Moldova. Această investiție semnificativă se va concentra pe digitalizarea și eficiență energetică a instituțiilor de învățământ și dezvoltarea sistemului național de educație. Guillermo Llinás a menționat că angajamentul merge dincolo de infrastructura, pe primul loc se află importanța promovării incluziunii și a sprijinului, în special în perioada de criză.
„Grație contribuției generoase de Guvernul Ceh, o parte din aceste investiții va fi dedicată integrării refugiaților ucraineni în mediul național de educație. Prin furnizarea resurselor și a sprijinului necesar, ne propunem să creăm un mediu în care fiecare copil să se poată dezvolta, indiferent de mediul din care provine. Educația este piatra de temelie a progresului și a prosperitățiiˮ, a remarcat Guillermo Llinás.
La fel, vor fi oferite prânzuri gratuite pentru copiii din familii defavorizate care își fac studiile la Școlile Model și vor fi susținute mai multe acțiuni ce țin de încadrarea copiilor refugiați din Ucraina în procesul educațional din Republica Moldova.