Societate

Pandemia a influențat semnificativ planurile și intențiile oamenilor, studiu BNS

Pandemia de COVID-19 a creat o serie de impedimente în ceea ce ține de activitățile de zi cu zi ale gospodăriilor și a influențat semnificativ planurile și intențiile oamenilor. Prin amploarea ei, pe lângă impactul socio-economic, pandemia are un impact considerabil și asupra stării de spirit a populației. Persoanele din 38,7% dintre gospodării au declarat că au avut în perioada respectivă stare de depresie, stres, anxietate. Circa 75% dintre respondenții gospodăriilor, membrii cărora au planificat călătorii peste hotare, au menționat că au fost nevoiți să le amâne. Constatările se regăsesc într-o cercetare realizată de Biroul Național de Statistică, transmite IPN.

Omenii au menționat că, urmare a pandemiei COVID-19 s-au confruntat cu dificultăți legate de reducerea sau pierderea veniturilor din activitatea de muncă. Ei au spus că dispun de venituri mai mici cu circa 25% pe o persoană. În cazul a circa 15% dintre gospodării cu membri peste hotare, cel puțin un membru al familiei s-a întors de peste hotare, deoarece a pierdut locul de muncă. În cazul altor 15% – cineva din gospodărie nu a putut să se întoarcă în țară. Și gospodăriile care au realizat reducerea sau pierderea remitențelor de peste hotare dispun de un venit pe persoană mai mic cu 9,2% în raport cu cele care nu au înregistrat aceste reduceri sau pierderi.

Principalele măsuri de depășire a crizei ca rezultat al dificultăților financiare sunt cele de reducere a cheltuielilor pentru produsele alimentare (cu 19,9% răspunsuri afirmative) și utilizarea economiilor (19,5%). Circa 4,6% din gospodării au menționat achitarea parțială sau neachitarea serviciilor comunale, iar 3,2% – au apelat după ajutor financiar.

O serie de dificultăți au fost menționate cu referire la accesarea serviciilor de educație la distanță. Circa 10% gospodării cu elevi sau studenți au declarat că accesul la învățământul la distanță este limitat din cauza numărului insuficient de computere sau dispozitive electronice în gospodărie, 9,6% – conexiunii slabe la internet, 6,3% – lipsa conexiunii la internet, iar 4,4% din gospodării cu elevi sau studenți nu dispun de echipamente electronice.

Related posts

Eroii nu pot fi uitaţi niciodată. Victimele războiului de pe Nistru au fost comemorate la Nisporeni

Albasat

PAS cere Guvernului să relaxeze restricțiile pentru cetăţenii care intră în ţară

Albasat

Отбираются члены коллегий ВСП из числа представителей гражданского общества

Albasat

Leave a Comment