Portal de știri
Fără categorie

PDM propune referendum concomitent cu alegerile parlamentare

Partidul Democrat propune organizarea unui referendum concomitent cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. În cadrul acestuia, cetățenii urmează să se expună cu privire la propunerea de a reduce numărul de deputați de la 101 la 61, dar și cu privire la posibilitatea de a retrage mandatul de deputat de către alegători, atunci când sunt dezamăgiți de activitatea parlamentarilor. Anunțul a fost făcut de către liderul PDM, Vlad Plahotniuc, în cadrul briefingului de presă, susținut după ședința săptămânală a formațiunii, transmite IPN.

„Credem că un Parlament optimizat, bine structurat și organizat, va deveni mult mai eficient. Deputații vor fi mult mai responsabili, iar activitatea lor va putea fi supravegheată mai eficient de către societate”, a declarat Vlad Plahotniuc.

Politicianul a menționat că formațiunea nu au venit până acum cu propunerea de a iniția un referendum pe aceste teme, în primul rând pentru a evita cheltuirea banilor publici, dar și pentru că prezența la referendumuri este foarte redusă.

„Însă odată cu petrecea alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, apare un moment oportun pentru desfășurarea unui astfel de referendum, concomitent cu acest scrutin parlamentar. Și menționez – fără ca să cheltuim suplimentar bani publici și desigur având certitudinea unei prezențe înalte la urne, pentru că prezența la urne în scrutinele parlamentare, de obicei este înaltă”, a notat Vlad Plahotniuc, menționând că formațiunea va pregăti o inițiativă pentru petrecea referendumului odată cu alegerile parlamentare.

Vlad Plahotniuc a mai anunțat că, începând cu 1 ianuarie 2019, pensionarii, care au venituri mai mici decât minimul de existență, vor primi pensii mai mari cu 10%. Potrivit politicianului, această majorare va fi suplimentară indexării anuale. De asemenea, Guvernului i s-a solicitat ca majorări de salarii și de pensii similare să aibă loc cel puțin o dată pe an.

Related posts

Peste 220 de manageri din Moldova, instruiți la Vaslui în atragerea fondurilor europene

AlbasatTV, Nisporeni

Violator condamnat la 8 ani de închisoare, dat în urmărire

AlbasatTV, Nisporeni

Buletinele de vot – subiect de discuție în Turcia. Igor Grosu: Vor fi tipărite în limba în care vor solicita

AlbasatTV, Nisporeni

Primăria induce în eroare societatea legat de Secția control şi protecție a animalelor, activiste

AlbasatTV, Nisporeni

Membrii din comisia de selectare a șefului PCCOCS s-au retras

AlbasatTV, Nisporeni

Echipa NATO de asistență consultativă ajută Moldova să-și sporească reziliența în situații de urgență civilă

AlbasatTV, Nisporeni

Veronica Dragalin: Eliminarea corupților din sistemul de justiție – prioritate pentru 2023

AlbasatTV, Nisporeni

Bărbat condamnat pentru violarea a două minore, dat în urmărire

AlbasatTV, Nisporeni

Compensații la gazele naturale pentru consumatorii non-casnici

AlbasatTV, Nisporeni

CSE a prelungit autorizația pentru Uzina Metalurgică Moldovenească

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment