ALBASAT
Societate

Peste 1600 de copii din Ucraina, încadrați în școli și grădinițe din Moldova

Peste 1600 de copii din familiile refugiate din Ucraina sunt integrați în sistemul educațional din Republica Moldova. Dintre aceștia, aproximativ 500 de copii frecventează grădinița, iar 1150 sunt încadrați în școli primare, gimnazii și licee. Instruirea are loc în limbile română și rusă, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educației și Cercetării de la Chișinău, peste 600 de copii refugiați din Ucraina frecventează instituțiile de învățământ primar, alți aproximativ 500 sunt încadrați la treapta gimnazială, iar 46 de elevi – la treapta liceală, în cadrul a 206 instituții de învățământ din Republica Moldova. 

Din numărul total de elevi încadrați în instituțiile de învățământ general, 119 studiază în limba română, iar alți 1031 urmează lecțiile în limba rusă.

Republica Moldova oferă oportunități pentru toți copiii din familiile refugiate din Ucraina pentru ca ei să fie integrați în școli și grădinițe, iar pentru aceasta părinții sau reprezentanții legali ai minorilor trebuie să depună o cerere și să prezinte un act care confirmă identitatea copilului și a solicitantului. Cererea se poate depune la Organul local de specialitate în domeniul învățământului, administrația publică locală sau instituția de învățământ din localitate, în funcție de localizarea temporară a copiilor refugiați.

Școlarizarea minorilor refugiați în instituțiile de învățământ din Republica Moldova este valabilă pentru cetățenii care au depus cerere de azil. A doua opțiune este ca minorii din Ucraina să frecventeze cursurile oferite în clase alături de ceilalți elevi, în calitate de audient. Această opțiune este valabilă pentru toți cetățenii ucraineni care se află pe teritoriul Republicii Moldova. La fel, copiii din Ucraina au posibilitatea să participe la diverse activități extrașcolare,  organizate în incinta instituțiilor de învățământ primar și secundar sau să frecventeze instituțiile de învățământ extrașcolare.

De asemenea, elevii ucraineni au posibilitatea să asiste la lecțiile online, organizate de instituțiile de învățământ la care au studiat în Ucraina, să acceseze platformele și resursele educaționale create și coordonate cu Ministerul Învățământului și Științei din Ucraina.

Pe site-ul oficial al Ministerului Educației și Cercetării de la Chișinău a fost creat directoriul informațional „În susținerea copiilor și tinerilor din Ucraina”, destinat incluziunii educaționale a copiilor refugiați din țara vecină, care se actualizează zilnic.

Related posts

Finala națională Eurovision va fi organizată la sfârșitul lunii februarie

Albasat

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 861 de cazuri noi

Albasat

Sesiune Ordinară a Consiliului Raional Nisporeni pe 29.12.2023: Ordinea de Zi

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment