În cele șase luni de activitate, Centrul de Justiție Familială al Poliției a fost sesizat de mai bine de 180 de persoane care au avut nevoie de ajutor. Ca urmare, s-au confirmat circa 150 de victime ale violenței fizice, psihologice, economice, sexuale și, mai nou, digitale, cărorA specialiștii din cadrul Centrului le-au acordat servicii de intervenție multidisciplinară. Este vorba despre asistență medicală, juridică, psihologică etc. Raportul privind rezultatele înregistrate după 6 luni de activitate a fost prezentat marți, 9 aprilie, transmite IPN.
Șeful Centrului de Justiție Familială al Poliției, Ivan Crețu, a precizat că din cele 180 de sesizări, în jur de 30 de cazuri nu țineau de domeniul de activitatea al centrului, persoanele fiind referite către alte organizații. Din numărul total al victimelor, 142 au fost femei, fete și 7 bărbați. „După categorie de vârstă, observăm că cele mai multe cazuri cuprind categoria de vârstă de la 31 la 50 de ani, fiind urmată de categoria de vârstă 18-30 de ani”, a spus Ivan Crețu.
Ministrul afacerilor interne, Adrian Efros, a declarat că, acum jumătate de an, instituțiile și-au unificat eforturile pentru a implementa instrumente noi, prin care victimele violenței în familie să aibă un refugiu, să aibă încredere că vor primi asistența și protecția necesară. „Centrul de Justiție Familială al Poliției realizează aceste sarcini. Ele sunt realizate integrat, interinstituțional și peste 180 de persoane deja au primit asistență în cadrul Centrului. Asistența integrată, aici într-un singur edificiu – poliția, asistenții asociali, psihologii, medici legiști –sunt toți la datorie 24 din 24 și sunt gata să acorde suportul necesar victimelor”, a precizat ministrul.
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a spus că victimele violenței în familie au nevoie în primul rând de servicii de calitate și de asigurarea confidențialității – aspecte-cheie în activitatea Centrului. „Noi nu trebuie să vedem suferind pe nimeni lângă noi, indiferent că este rudă, vecin, prieten – ei nu trebuie să fie victime ale nici unei forme de agresiune, în mod special când vorbim despre violență în familie. Pentru asta vă îndemn pe toți să fim o echipă consolidată și să lucrăm împreună”, a spus șeful Poliției Naționale.
Adjunctul șefului Misiunii Diplomatice a SUA la Chișinău, Laura Hruby, consideră că în primele șase luni de funcționare Centrul a înregistrat progrese. Și datorită acestei resurse vitale, victimele violenței domestice și ale altor forme de violență, precum și copiii lor au acces la o gamă de servicii specializate și asistență fără stigmatizare, într-un singur loc. „O societate este puternică doar în măsura în care sunt puternici membrii săi cei mai vulnerabili. În acest sens, Centrul oferă un suport cuprinzător și fără a judeca unor dintre cele mai vulnerabile persoane”, a notat oficiala.
Prezent la eveniment, președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, a declarat că Republica Moldova a înregistrat în ultimii ani progrese în ceea ce ține de combaterea violenței în familie, iar acest Centru este un serviciu inovator, nu doar în țară, ci și în regiune. „Nu putem spune că nu există acest fenomen în societate. Noi trebuie să încurajăm femeile ca să poată să le spună „nu” agresorilor. Or cea mai mare frică a femeilor este să spună „nu” sau să denunțe agresorul, pentru că este tatăl copilului, soț și cumva încearcă să-l îngrădească. Dar cu cât un agresor este mai ascuns, cu atât el devine mai periculos pentru familie”, a precizat deputatul.
Centrul a fost inaugurat la începutul lunii octombrie după luni de lucrări de reconstrucție efectuate de OIM Moldova, în cadrul unui proiect finanțat de către Guvernul Statelor Unite ale Americii. El activează după modelul american, care presupune că toate autoritățile și specialiștii fac echipă comună și lucrează prompt, pornind de la nevoile victimei, în interesul suprem al acesteia. Noutatea acestui serviciu pentru Republica Moldova constă în faptul că poliția, medicii, medicii legiști, avocații, psihologii, asistenții sociali și specialiști din mai multe ONG-uri specializate activează în regim 24/7 pentru femeile și copiii care au nevoie de ajutor de urgență.
Pentru a chema în ajutor echipa Centrului de Justiție Familială al Poliției, persoanele vor apela serviciul de urgență112 sau vor apela la Telefonul de încredere pentru femei și fete: 0 8008 8008.
- 10 ani de impact: Cum a schimbat Incubatorul de Afaceri Nisporeni comunitatea locală
- Elevii din Nisporeni, premiați la Concursul Național „Șapte Note Muzicale”
- Cerb nobil, găsit împușcat pe un câmp din Călărași
- 94 de oameni fără acoperiș de-asupra capului sunt găzduiți la centrul din strada Haltei
- Mărfuri de contrabandă de un milion de lei, confiscate la Comrat și Chișinău