Peste 50 de persoane au beneficiat în anul 2018 de suport financiar din partea statului pentru tratament sau investigații medicale costisitoare care nu pot fi realizate la instituțiile medicale din țară. În acest sens, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a alocat patru milioane de lei.
Într-un răspuns oferit Agenției de presă IPN, Ministerul menționează că imposibilitatea asigurării tratamentului în cadrul instituțiilor medicale din Republica Moldova este unicul criteriu pentru a beneficia de suport financiar din partea statului. Volumul suportului nu poate depăși 25% din costul tratamentului, cu excepția cazurilor unice, în special în cazul tratamentului copiilor.
Cel mai des, moldovenii au mers peste hotarele țării pentru a trata patologii oncologice avansate, pentru a se trata cu celule stem sau de tumori neurochirurgicale cu aplicarea tratamentului radiochirurgical. De asemenea, au fost nevoite să meargă peste hotare, persoanele care au avut nevoie de transplant pulmonar și cardiac, dar și cele care necesitau tratament pentru malformații congenitale grave.
Decizia, privind acordarea suportului pentru tratament medical în afara Republicii Moldova este luată de către Comisia privind selectarea pacienților pentru tratament sau investigații costisitoare, în baza concluziilor comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătății.