Portal de știri
Fără categorie

Piețele din Chișinău nu sunt atractive pentru că sunt insalubre și inestetice, studiu

Piețele din Chișinău nu sunt atractive pentru că sunt insalubre, au un aspect dezorganizat și inestetic. Sunt contractările unei cercetări realizate de „Primăria Mea”, „o comunitate a cetățenilor care doresc un Chișinău confortabil, accesibil și frumos”. Autorii menționează, pe pagina web a comunității, că „autoritățile arată cu degetul spre administrațiile piețelor, care poartă responsabilitatea pentru nerespectarea Regulamentului de funcționare a piețelor, iar organele de control, care au pârghiile necesare de a verifica piețele și a impune măsuri restrictive, sunt implicate în cazuri de corupție sau tind să fie coruptibile”.

„Primăria Mea” menționează că oamenii fac cumpărături în piețe datorită amplasării convenabile, prețului negociabil și a diversității produselor. În același timp, oamenii sunt nemulțumiți de lipsa de organizare și aspectul inestetic al tarabelor și halelor, de condițiile de păstrare a produselor, precum și de prezența comerțului stradal neautorizat și a aglomerației transportului din piețe. Oamenii spun că „vânzătorii ating marfa și banii, mănâncă, fumează, totul se întâmplă fără ca aceștia să-și spele mâinile; produsele sunt păstrate necorespunzător”, „e multă îmbulzeală și incomod să treci din cauza spațiului îngust dintre tarabe”.

Paulina Cernauțanu, care semnează cercetarea, menționează că, pentru a face piețele din Chișinău atractive, este necesar ca autoritățile publice locale, administratorii piețelor și agenții economici să fie într-o strânsă și continuă comunicare, să elimine dublarea competențelor pe anumite domenii de activitate și atribuții a organelor de control, dar și să schimbe aspectul estetic al tarabelor din piețe. La rândul lor, cetățenii trebuie să-și ceară drepturile de consumator. Se cere și un concept de dezvoltare a piețelor, iar autoritățile locale și-au propus să rezolve această problemă cu ajutorul unui studiu de fezabilitate. Însă, timp de cinci ani, autoritățile nu au găsit o companie care să facă acest lucru.

Chișinăul are 38 de piețe, 17 dintre care sunt mixte, opt – de mărfuri nealimentare, șapte – de comercializare a florilor, patru – de comercializare a automobilelor și pieselor de schimb, o piață este de păsări și una de animale de companie.

Related posts

Cursul valutar oficial la 28.01.2023

AlbasatTV, Nisporeni

Persoanele din Nisporeni care sunt în căutarea unui loc de muncă sunt așteptate să participe la Târgul locurilor de muncă din cadrul expoziției „Fabricat în Moldova-2023”

AlbasatTV, Nisporeni

Natalia Gavrilița a discutat cu locuitorii din raionul Nisporeni despre măsurile Guvernului de susținere a populației

AlbasatTV, Nisporeni

Cod galben de ninsori și ghețuș

AlbasatTV, Nisporeni

IMPORTANT! Cum să ne protejăm de incendiile provocate de sobe. Recomandările pompierilor nisporeneni

AlbasatTV, Nisporeni

FAO și Japonia ajută gospodăriile rurale moldovenești să depășească efectele crizei

AlbasatTV, Nisporeni

Clasă pentru copiii refugiați din Ucraina, deschisă la Nisporeni. Olesea Șevcenko: „Suntem recunoscători”

AlbasatTV, Nisporeni

Prevenirea cancerului de col uterin trebuie să fie o prioritate pentru autorități și populație

AlbasatTV, Nisporeni

Victimele Holocaustului, comemorate la Chișinău: Este tragedia întregii umanități

AlbasatTV, Nisporeni

Israel a donat spitalelor din Moldova dispozitive medicale pentru asistarea nou-născuților

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment