ALBASAT
Actualitate Societate

Polițiști de frontieră, sancționați după incidentul de la Aeroport

Nouă angajați din cadrul Poliției de Frontieră, dar și șeful Inspectoratului, Rosian Vasiloi, au fost sancționați disciplinar după tragicul incident de pe Aeroportul Internațional Chișinău de la sfârșitul lunii iunie. Patru dintre ei au fost concediați. Totodată, ministrul afacerilor interne, Adrian Efros, a anunțat că va propune la Guvern demiterea unui secretar de stat din cadrul MAI, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, Adrian Efros a declarat că cinci angajați au primit mustrare aspră. Este vorba despre un ofițer superior și patru subofițeri superiori din cadrul Unității de control al frontierei. Alți patru angajați au fost sancționați cu concediere – șefii adjuncți ai Sectorului Poliției de Frontiere, șeful de tură al Unității de control al frontierei și ofițerul superior-operativ de serviciu al Serviciului dispecerat al centrului regional de coordonare.

„În contextul abaterilor disciplinare comise, șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră a fost sancționat disciplinar cu mustrare aspră. Urmează să fie înaintată propunerea către Guvern cu referire la demisia secretarului de stat responsabil de acest domeniu, și anume elaborarea politicilor de siguranță și ordine publică în contextul controlului slab de implementare a politicilor elaborate în cadrul MAI”, a menționat Adrian Efros, fără să precizeze numele secretarului de stat care va fi demis.

Răspunzând la întrebările presei, ministrul a precizat că mustrarea aspră aplicată lui Rosian Vasiloi este valabilă pe un termen de 9 luni, timp în care sunt niște restricții materiale și de promovare în funcție.

În altă ordine de idei, ministrul a declarat că, în urma reconstrucției terminalului Aeroportului, compania concesionară Avia Invest a lipsit sectorul Poliției de Frontieră de încăperea destinată unității operaționale și de conducere. „Nu a amenajat spații specializate pentru intervievarea și plasarea persoanelor cărora nu le-a fost autorizată intrarea în țară. Nu a instalat turnichete, uși de acces între cabinele de control a documentelor, fapt care favorizează riscul trecerii necontrolate a frontierei de stat”, a precizat ministrul de interne.

Incidentul de pe Aeroportul Internațional Chișinău s-a produs pe 30 iunie 2023. Atunci, un polițist de frontieră și un angajat al securității aeroportuare au murit împușcați de către un cetățean al Tadjikistanului căruia i s-a refuzat intrarea în Republica Moldova. El a zburat la Chișinău prin Turcia. În timpul însoțirii sale pentru a fi returnat, agresorul l-a imobilizat cu o lovitură pe polițistul de frontieră, i-a sustras arma și a deschis focul. Individul a fost rănit în timpul asaltului, iar peste câteva zile a murit la spital. Cadavrul a fost repatriat în Tadjikistan de către rude.

Related posts

Ședința CSM, amânată în lipsă de cvorum

Albasat

Germania a extins lockdown-ul până pe 18 aprilie. Angela Merkel, ședință maraton cu șefii celor 16 landuri

Albasat

Primele stagii plătite în organizațiile din sectorul energetic

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment