Societate

Programul de subvenționare a dobânzilor și cel de rambursare a TVA, aprobate de Guvern

Programul de subvenționare a dobânzilor, care urmează să faciliteze accesul întreprinderilor la contractarea creditelor în perioada 1 mai-31 decembrie 2020, a fost aprobat de Guvern. Suportul este acordat întreprinderilor care contractează credite, fără a restricționa destinația acestora. Programul este parte a unui proiect de lege care mai prevede și Programul de rambursare a TVA, precum și reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HoReCa, transmite IPN.

Mărimea subvenției lunare acordate beneficiarilor constituie suma dobânzii lunare achitate pentru creditele contractate în cadrul Programului de subvenționare a dobânzilor. Valoarea maximă a creditului sau a creditelor pentru care se acordă subvenția constituie suma cumulativă a plăților salariale declarate de beneficiari la Serviciul Fiscal de Stat pentru lunile: decembrie 2019, ianuarie 2020 și februarie 2020. În cazul în care suma creditului depășește suma cumulativă a plăților salariale, subvenția se va acorda în mărimea sumei dobânzii aferent părții de credit egală cu suma cumulativă a plăților salariale.

Rata maximă a dobânzii nominale anuale ce urmează a fi subvenționată constituie 8,76% în monedă națională și 4,40% în valută străină. Achitarea subvenției conform prevederilor prezentului capitol, se va efectua pentru dobânzile achitate până în luna decembrie 2020 inclusiv.

Beneficiarii Programului de rambursare a TVA sunt întreprinderile înregistrate în calitate de contribuabili de TVA și care înregistrează sume TVA spre deducere. Rambursarea TVA se efectuează de către Serviciul Fiscal de Stat și Trezoreria de Stat în termen de 25 zile lucrătoare de la data depunerii cererii. Rambursarea se va efectua pentru perioadele începând cu luna ridicării stării de urgență și până în luna decembrie 2020, inclusiv.

Guvernul, de asemenea, a aprobat modificări ce vizează reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HoReCa, prevederi ce intră în vigoare din 1 mai 2020.

Proiectul urmează să fie înaintat Parlamentului pentru adoptare.

Related posts

Guvernul va solicita un nou program cu FMI

Albasat

ДПМ и ПСРМ готовы принять Закон об НПО с необходимыми поправками

Albasat

Вертолеты, тайно изготовленные в Криулень, должны были оказаться на территории СНГ

Albasat

Leave a Comment