Participarea civică a romilor din comuna Vulcănești, raionul Nisporeni, reprezintă o provocare constantă pentru autorități, organizații locale și comunitatea în sine. Într-o zonă unde diversitatea etnică este un atu, implicarea romilor în procesul decizional și în viața comunității întâmpină bariere precum analfabetismul, migrația sau lipsa de implicare activă.
Marin Alla, directorul Coaliției „Vocea Romilor,” este unul dintre cei mai vocali susținători ai drepturilor romilor. El subliniază că reprezentarea romilor în structurile locale este extrem de redusă. În Vulcănești, există un singur consilier local de etnie romă.
„Există un consilier la nivel local, un singur consilier, dar comunitatea de romi este mult mai mare și ar trebui să aibă, din punct de vedere numeric, cel puțin 3-4. Și nu este vina cuiva, este vina romilor că nu își doresc această participare. Nu pot să spun că este o participare activă și o educație corespunzătoare. Este un proces mimat. Eu nu văd comunitatea romilor din Vulcănești ca fiind prezentă în societatea civilă. Eu văd prezența lor foarte mică și practic nulă, iar excluderea lor este evidentă.” a declarat Marin Alla.
Potrivit studiilor realizate de Coaliția Vocea Romilor, trei factori principali împiedică implicarea activă a romilor.
„Din punctul nostru de vedere și al studiului pe care l-am realizat pentru comunitatea romilor din Vulcănești, sunt trei factori principali. Primul este analfabetismul, care este destul de răspândit în comunitate. Al doilea factor este migrația, în special migrația pe termen lung, împreună cu familiile. Al treilea factor este lipsa dorinței și a acțiunilor din partea romilor.” explică Marin Alla.
La nivelul autorităților locale, primarul comunei Vulcănești, Valeriu Guțu, se află într-un dialog constant cu mediatori comunitari și organizații non-guvernamentale pentru a sprijini integrarea comunității rome. Primarul Guțu recunoaște importanța unei relații constructive între autoritățile locale și comunitatea romă și a subliniat că primăria este deschisă să colaboreze pentru dezvoltarea unor proiecte care să răspundă nevoilor specifice ale acestei comunități.
„Locuitorii din satul Vulcănești se implică și au un ales local, un consilier din partea satului. Aceștia se implică atunci când interesele lor coincid cu cele ale administrației publice locale. Noi facem tot posibilul ca interesele noastre să se alinieze, poate nu întotdeauna, dar consultăm cetățenii. De asemenea, poate nu avem întotdeauna resursele financiare necesare pentru a rezolva toate problemele din satul Vulcănești, dar în limita posibilităților financiare, noi soluționăm problemele sociale ale locuitorilor, fără a discrimina.” a afirmat primarul Guțu.
Simion Ibrian, mediator comunitar în Vulcănești, joacă un rol important în facilitarea acestui proces. Ibrian lucrează activ pentru a facilita comunicarea între comunitatea romă și autoritățile locale, explicând romilor drepturile lor și ajutându-i să acceseze diverse servicii publice.
„Rolul mediatorului comunitar este de a ajuta populația de etnie romă în facilitarea accesului la diferite servicii, precum educație, medicină, asistență socială și altele de care au nevoie cetățenii. De exemplu, în cadrul proiectelor derulate de primărie în comunitate, cum ar fi apeductul central, pus în exploatare în 2014, oamenii au contribuit cu 3500 de lei și nu numai. La construcția drumurilor, de asemenea, își aduc contribuția și participă activ la rezolvarea și implementarea acestor proiecte în comunitate. Ei sunt cetățeni ai Republicii Moldova și, ca orice cetățean, trebuie să se implice în rezolvarea problemelor care persistă în comunitate.” spune Simion Ibrian.
Ibrian a subliniat că implicarea activă a romilor în activitățile publice este în creștere, iar acest lucru se datorează atât sprijinului autorităților locale, cât și al organizațiilor civice. Totuși, el recunoaște că abandonul școlar rămâne o problemă majoră: „Migrația a dus la creșterea numărului de copii care abandonează școala. Avem peste 40 de cazuri de abandon școlar. Este o situație delicată, care necesită soluții la nivel de stat.”
Marin Alla, directorul Coaliției „Vocea Romilor”, subliniază că stereotipurile negative care vizează comunitatea romă nu vor dispărea de la sine. Potrivit lui, schimbarea poate avea loc doar atunci când romii devin cetățeni activi și implicați. „Stereotipurile nu pot fi oprite și nu se vor opri de la sine. De la sine nu se opresc lucrurile. Lucrurile se opresc atunci când grupul vulnerabil, cum este grupul rom, trebuie să devină activ. Trebuie să enunțe problema lor, să explice problema lor, să participe activ în educație, în școli și facultăți, să fie prezenți în toate sferele sociale și politice ale țării”, afirmă Marin Alla. El consideră că doar prin implicare activă în viața socială și politică a țării, romii pot contribui la schimbarea percepției asupra lor și la depășirea stereotipurilor.
Primarul comunei Vulcănești, Valeriu Gutu, subliniază importanța implicării active a comunității în procesul decizional și în rezolvarea problemelor locale. „Comunitatea se implică ori de câte ori este necesar. Îi consultăm atunci când vine vorba de reorganizarea instituțiilor de educație, dar și atunci când discutăm despre bugetul local. Cu toate acestea, mai există provocări care trebuie rezolvate. Administrația publică locală, alături de comunitate, trebuie să găsească soluții pentru problemele legate de iluminatul public stradal în satul Vulcănești, pentru reabilitarea sau construcția unui gard în jurul cimitirului și pentru construirea unui trotuar pe marginea traseului național care trece prin localitate. Dar pas cu pas, prin eforturi comune, reușim să rezolvăm o parte din aceste probleme”, afirmă primarul Valeriu Gutu.
Colaborarea între comunitatea romă și autoritățile locale ajută la rezolvarea problemelor din Vulcănești. Implicarea activă a cetățenilor este importantă pentru îmbunătățirea infrastructurii și educației. Deși există dificultăți, eforturile comune pot aduce soluții. Dialogul continuu este necesar pentru dezvoltarea comunității. Pașii mici, dar siguri, pot aduce schimbări durabile.
- Se scumpesc coletele și scrisorile. Noi tarife la Poșta Moldovei
- Zilele de pomenire să le facem în liniște și cu credință, preot
- 39 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl
- Ungheniul găzduiește Festivalul Podul de Flori
- „Miss Gimnaziu 2025”: Fetele din Nisporeni și Țuțora au demonstrat ce înseamnă talentul și încrederea!