Societate

Slusari către Dodon: Ați văzut multe cazuri când antreprenorii s-au creditat pentru salarii?

Deputatul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, califică drept gafă decizia autorităților de a acoperi dobânzile pentru creditele contractate pentru plata salariilor. „Cândva ați fost economist. În această calitate vă întreb: ați văzut multe cazuri când agenții economici s-au creditat pentru achitarea salariilor?”, întreabă Alexandru Slusari, citat de IPN.

„Cum, în situația actuală, marea majoritate a întreprinderilor care și-au sistat sau și-au redus afacerile pot lua credite de foarte scurtă durată (de trei luni), dacă ei nici măcar aproximativ nu cunosc când vor putea relua activitatea și nu au un minim de cash-flow pentru alte operațiuni? De unde acești agenți economici vor avea surse pentru a rambursa creditele?”, întreabă vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr.

„Igor Nicolaevici, dacă aveți măcar un gram de sinceritate atunci că spuneți că angajații sunt „cei mai scumpi”, atunci nu aveți cum să nu știți că nu există altă soluție decât preluarea de către stat a unei părți din sarcina financiară, de a stimula angajații împreună cu patronii care nu de bună voie și-au suspendat businessul. Cea mai bună soluție este ca statul să achite direct trei luni indemnizațiile de șomaj tehnic pentru toți salariații care stau forțat acasă, în mărime de minim 50 % din salariu. Alte 30 % ar achita angajatorii, care și-ar păstra astfel forța de muncă și ar putea gândi un pic mai relaxat la credite sau granturi externe pentru reprofilarea afacerilor. Știți foarte bine că banii necesari pot fi identificați în buget atât din surse interne, cât și externe. Dar așa, orice ați propune, tot la scheme de interes ajungeți”, menționează Alexandru Slusari într-o postare pe Facebook.

În această dimineață, 13 aprilie, președintele Igor Dodon a anunțat că autorităţile vor oferi un suport suplimentar pentru agenţii economici care iau credite în valoarea fondului de remunerare a muncii pentru trei luni, acoperind dobânzile bancare din bugetul de stat. Potrivit lui Igor Dodon, statul va acoperi dobânzile bancare pentru agenţii economici care vor solicita credite pentru următoarea perioadă, mai exact până pe 31 decembrie anul curent, pentru achitarea salariilor angajaţilor sau pentru mijloace circulare.

Related posts

Un copil de 6 ani din Hâncești a dispărut. Căutările au loc a doua zi

Albasat

Trei copii și un bărbat, evacuați dintr-un apartament în flăcări din strada Ismail

Albasat

Sunt sau nu nisporenienii adepţii cumpărăturilor online? Iată ce arată statisticile Oficiului Poștal din oraș

Albasat