ALBASAT
Fără categorie

Străinii care vin în Moldova cheltuie mai mult decât moldovenii care vin acasă, sondaj

Turiștii străini care vin în Republica Moldova cheltuie peste 23 de mii de lei în timpul vizitei, iar moldovenii din diasporă, când revin acasă, mai mult de 16 mii de lei. Datele se conțin într-un sondaj efectuat la frontieră, la ieșirea din Republica Moldova. Rezultatele au fost prezentate, astăzi, de către Asociația Națională pentru Turism Receptor, transmite IPN.

Dumitru Slonovschi, autor al studiului, a spus că perioada de ședere a străinilor este de cel mult două săptămâni, iar a moldovenilor de aproape o lună. Cheltuielile suportate sunt în mare parte pentru zbor, cazare, alimentație și transport.

Interviurile au fost realizate în perioada 10 octombrie-15 noiembrie 2018, în contextul Zilei Naționale a Vinului. Atât turiștii străini, cât și moldovenii din diasporă au venit în Moldova să deguste vinul, să viziteze vinăriile, beciurile, monumentele și să ia parte la festivaluri. Fiecare al doilea venit a mers să viziteze Orheiul Vechi.

Pe o scară de la 1 la 5 puncte, așteptările turiștilor străini au fost acoperite la nivel de 4,1 puncte, iar a moldovenilor – 3,6 puncte. Atât moldovenii, cât și străinii au apreciat în timpul vizitei bucatele moldovenești, ospitalitatea localnicilor, vinurile, natura și peisajele țării.

Autorul sondajului a spus că 64% dintre turiștii străini s-au arătat predispuși să recomande prietenilor și rudelor să viziteze Republica Moldova. În cazul moldovenilor plecați proporția este de 61%.

Dumitru Slonovschi afirmă că diaspora devine un segment important pentru turismul moldovenesc. „Moldoveanul tinde să aibă un comportament de turist, care vizitează diverse locuri din țară și participă la festivaluri”. Totodată, moldovenii din diasporă influențează asupra deciziei turiștilor de a vizita Moldova. Jumătate dintre străinii care vin în Moldova sunt turiști activi, care vizitează în timpul vacanțelor 5-7 țări.

Rodica Verbeniuc, director general al Agenției de Investiții, a spus că turismul receptor este un sector în care există mult potențial de dezvoltare. În prezent acesta are o contribuție de 0,9% la PIB-ul țării. Sunt necesare măsuri suplimentare pentru promovarea țării ca destinație turistică: să crească numărul turiștilor, dar și perioada lor de ședere să fie mai mare.

Sondajul a fost efectuat pe un eșantion de 812 cetățeni străini și 213 moldoveni din diasporă.

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

https://www.facebook.com/albasat.nisporeni/

https://vk.com/id524319409

https://ok.ru/profile/564484387545

https://twitter.com/AlbasatL/

https://www.instagram.com/albasatdigitaltv/

Related posts

CMC se va întruni joi în prima ședință

AlbasatTV, Nisporeni

Femeile au atins o pondere de peste 45% din totalul candidaților la funcția de consilier, studiu

AlbasatTV, Nisporeni

Forumul Mass-Media 2023: Dezinformarea nu dispare, își schimbă canalele de răspândire

AlbasatTV, Nisporeni

Localnicii din satul Aluatu nu și-au ales primarul. Peste 2 săptămâni, din nou alegeri

AlbasatTV, Nisporeni

Președinta Sandu organizează Forumul primarilor

AlbasatTV, Nisporeni

Cursul valutar oficial la 04.12.2023

AlbasatTV, Nisporeni

Astăzi, la Nisporeni, a avut loc cu succes Turneul Internațional de Lupte Libere, dedicat memoriei lui Andrei Ciorici și antrenorului Boicev Stoian

AlbasatTV, Nisporeni

Ziua Mondială de combatere a SIDA 2023: informare și testare la spitalul raional Nisporeni

AlbasatTV, Nisporeni

Cântece și poezii pentru unire: 1 decembrie la Liceul Mircea Eliade din Nisporeni

AlbasatTV, Nisporeni

Mircea Geoană: Puterea interioară a românilor din țară și din afară este să îmbrățișăm Ideea Națională

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment