Reprezentanții a trei organizații nonguverpost_titlentale solicită premierului Maia Sandu și ministrului sănătății, muncii și protecției sociale, Ala Nemerenco, să renunțe la promovarea vaccinării obligatorii a fetelor de zece ani cu vaccinul tetravalent Gardasil, contra virusului papiloma uman (HPV), pentru prevenirea cancerului de col uterin.
Într-o conferință de presă la IPN, Elena Bîtcă, de la Mișcarea Juriștilor Ortodocși, a spus că solicitarea este să se revină la situația inițială, când vaccinul Gardasil nu era administrat obligatoriu, ci la solicitare. „Dacă există părinți care doresc să administreze acest vaccin copiilor lor, să o facă”, a spus Elena Bîtcă, invocând dreptul părinților de a decide în privința creșterii și educării propriilor copii.
Președinta Centrului independent de informare, Natalia Şalari, a remarcat că vaccinul acoperă doar patru tulpini ale virusului, dar ele sunt mult mai multe și astfel femeile nu sunt protejate de boală chiar dacă își administrează vaccinul. Pe de altă parte, studii internaționale arată că preparatul Gardasil generează multiple reacții adverse grave, așa ca infertilitate, cazuri de dizabilitate și chiar decese.
Alexandru Covalschii, reprezentant al Asociației Obștești Planeta Curată, a declarat că populația nu este informată obiectiv privind efectele și posibilele reacții adverse ale acestui vaccin. Autoritățile se feresc să comunice că unele state, cum ar fi Japonia, au renunțat la vaccinarea cu Gardasil din cauza complicațiilor atestate.
Mihail Silviu Chirilă, jurist și publicist din România, a spus că în 2008 Guvernul român a avut aceeași intenție de a introduce vaccinul Gardasil. Însă, informațiile despre efectele secundare ale vaccinului asupra fetelor, oferite de către SUA, a determinat autoritățile să abandoneze proiectul. Studiile prezentate atunci arătau că există riscul ca 25% dintre femeile vaccinate să devină sterile. De asemenea, un doctor renumit a declarat că rata de prevenție a cancerului de col uterin este de maximum 44%, și nu de peste 70%, cât invocă autoritățile de la Chișinău, a mai spus Mihail Silviu Chirilă.
Cancerul de col uterin se dezvoltă în urma virusului papiloma uman, care este transmis pe cale sexuală, au remarcat semnatarii apelului. Aceștia se întreabă de ce trebuie să fie vaccinate fetele de 10 ani, care nu au o viața sexuală activă. Ei au mai spus că în spațiul media se face referire la rapoarte neoficiale care vorbesc despre un număr de circa 316 femei care fac cancer de col uterin anual. „În aceste condiții, cum este posibil ca în numele unui număr de 300 de persoane din aproximativ un milion să se declare necesitate națională pe această temă?”, se mai întreabă semnatarii apelului.
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a supus dezbaterilor publice proiectul care prevede introducerea vaccinului contra virusului papiloma uman în Calendarul național de imunizări din 2019. Autoritățile din sănătate au anunțat anterior despre procurarea a 40 de mii de doze de vaccin, cu 4,5 dolari doza, pentru a continua în 2019 campania de vaccinare a fetelor. Vaccinul tetravalent Gardasil este produs de compania Merck din SUA. Grupul țintă în 2019 vor fi fetele care au împlinit vârsta de 10 ani, născute în anul 2009. Vaccinarea va fi gratuită.
Urmărește-ne pe rețelele de socializare:
https://www.facebook.com/albasat.nisporeni/
https://ok.ru/profile/564484387545
https://www.instagram.com/albasatdigitaltv/