ALBASAT
Actualitate

Trei partide ar accede în legislativ dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, sondaj

Dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare în Republica Moldova, trei partide politice ar accede în legislativ. PSRM ar acumula 30% din voturile alegătorilor, PAS – 21%, iar PDM ar obține un scor electoral de 8%, arată un sondaj publicat de Institutul Republican Internaţional, transmite IPN.

Față de sondajul publicat în luna martie, PSRM a pierdut trei puncte procentuale, PAS a pierdut 6 p.p., iar PDM și-a mărit scorul cu 4 p.p., ceea ce înseamnă că ar trece pragul electoral.

Faţă de acum jumătate de an, a scăzut numărul doritorilor de a merge la votare. Dacă în luna martie, 86% dintre cetățeni au spus că „foarte probabil” și „cel mai probabil” vor merge la votare, în luna octombrie aceștia reprezintă 83%. Totodată, este în creștere numărul cetățenilor care susțin sistemul electoral mixt, de la 43% care pledau, în luna martie, „sigur și parțial sigur” pentru alegeri conform noului sistem electoral, la 51% în luna octombrie.

Potrivit sondajului, 26% dintre cetățeni au cea mai mare încredere în șeful statului, Igor Dodon, 15% au spus că se bazează pe liderul PAS, Maia Sandu, iar câte 6% pe premierul Pavel Filip și liderul PPPDA, Andrei Năstase. Președintele PSRM, Zinaida Greceanîi, se bucură de încrederea a 5% din cetățeni, iar în cel al PDM, Vlad Plahotniuc, au încredere 4% dintre moldoveni.

La întrebarea: Dacă ar putea Republica Moldova să se alăture unei singure uniuni internaționale, care ar trebui să fie aceasta?, 49% au spus că trebuie să fie UE, în timp ce 38% au optat pentru Uniunea Euroasiatică.

Dacă ar avea loc un referendum privind aderarea Republicii Moldova la NATO, 22% ar vota „pentru”, iar 43% – „împotrivă”.

Sondajul a fost realizat în perioada septembrie-octombrie 2017, pe un eșantion de 1514 persoane.

Related posts

LIVE: În direct din Nisporeni: Celebrând 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România

AlbasatTV, Nisporeni

Marin Robu, eroul halterelor: premiat pentru realizări de către Federația de Haltere

AlbasatTV, Nisporeni

Astăzi este marcată Ziua mondială de conștientizare a autismului

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment