Portal de știri
Societate

Ucraina și Moldova fac un nou pas spre aderarea la UE. Parlamentul European aprobă acordurile pentru transportul rutier de mărfuri

Parlamentul European a dat undă verde acordurilor UE cu Ucraina și Moldova, pentru a facilita transportul transfrontalier de mărfuri. Noile acorduri le permit transportatorilor ucraineni, moldoveni și UE să tranziteze și să opereze între state, fără a fi nevoie de permisele aferente. În plus, șoferii ucraineni vor putea conduce în țările UE fără a avea nevoie de un permis de conducere internațional.

Decizia vine ca urmare a blocajului survenit odată cu invazia Rusiei în Ucraina, se arată în comunicatul Parlamentului European. Întrucât spațiul aerian ucrainean a fost închis pentru traficul civil, iar exportul maritim este extrem de limitat, Ucraina trebuia să găsească rute alternative pe cale rutieră pentru a-și exporta stocurile de cereale, combustibil, produse alimentare și alte bunuri. Și Moldova suferea în mod similar, având nevoie de rute de tranzit alternative prin UE, dar și de asistență pentru tranzitarea mărfurilor ucrainene pe teritoriul său.

La aproape 9 luni de la începutul războiului din Ucraina, Parlamentul European a votat noile acorduri de transport rutier cu 586 voturi pentru, un vot împotrivă și 7 abțineri în cazul Ucrainei, respectiv 596 voturi pentru, două voturi împotrivă și 7 abțineri, în cazul Moldovei.

Acestea vor înlocui acordurile bilaterale de transport existente cu țările UE. În plus, acordul UE-Ucraina va permite conducătorilor auto ucraineni să își utilizeze în continuare permisele de conducere ucrainene și certificatele de competență profesională existente pentru a conduce în UE, fără a trebui să dețină un permis de conducere internațional.

Related posts

Austria este lovită de al doilea val de COVID, a anunțat cancelarul Kurz. Guvernul a decis înăsprirea restricțiilor

Albasat

Refugiații ucraineni din Nisporeni, în discuții cu reprezentanții din domeniul sănătății

Albasat

Alte 710 de cazuri noi de coronavirus, confirmate în ultimele 24 de ore în R. Moldova

Albasat

Leave a Comment