ALBASAT
Nisporeni Societate

Un caz de tuberculoză a fost depistat la o grădiniţă din Nisporeni. Ce spune administraţia instituţiei de învăţământ

Un caz de tuberculoză a fost depistat la o instituţie preşcolară din oraşul Nisporeni. O fetiţă de 4 anişori, care frecventează grădiniţa “Licurici” a contaminat boala. Diagnosticul a fost stabilit în data de 12 februarie, iar copilul a fost internat la un spital din Chişinău.

Potrivit administraţiei instituţiei de învăţământ, micuţa nu frecventa grădiniţa încă din luna ianuarie, pentru că atunci se îmbolnăvise de varicelă.

 RAISA CIOCHINĂ, DIRECTORUL GRĂDINIŢEI “LICURICI”: “La noi în grădiniţa “Licurici” s-a depistat un caz de tuberculoză. Copilul nu  frecventează grădiniţa din data de 20 ianuarie. Acum el se află spitalizat.  De pe data de 20 ianuarie, el nu a frecventat, având varicelă, dar după aceea s-a depistat boala la data de 12 februarie prin investigaţiile care le-a avut la Chişinău.”

Pentru a evita alte îmbolnăviri, conducerea grădiniţei a întreprins măsurile de rigoare, între care micuţii au făcut proba Mantoux.

RAISA CIOCHINĂ, DIRECTORUL GRĂDINIŢEI “LICURICI”: “Ne-am străduit să întreprindem nişte măsuri. Am informat, în primul rând angajaţii instituţiei, după aceea am desfăşurat adunarea părintească. Chiar astăzi părinţii au acceptat să li se facă la copii proba Mantoux. Rezultatele de acum vor fi săptămâna viitoare. În toate grupele informăm părinţii despre respectarea regulilor de igienă, aerisire, s-a făcut dezinfecţie generală în instituţie, în toate grupele de vârstă şi sperăm că o să fie totul bine.”

Copila se afla la evidenţa medicilor încă din anul 2018, după ce un membru al familiei a fost infectat cu această boală. Până acum, ea nu prezenta simptomele de îmbolnăvire, însă în luna curentă a fost diagnosticată cu tuberculoza ganglionilor limfatici intratoracici.

PRIN TELEFON:  NINA IONIŢĂ, MEDIC FTIZIOPNEUMOLOG AL IMSP NISPORENI:  “Copilul este din contact cu cineva din familie bolnav de tuberculoză. Aşa copii se află la evidenţă şi la fiecare 5-6 luni sunt examinaţi de radiologi.

 A fost examinat în luna ianuarie 2020 şi la controlul radiologic s-a evidenţiat o formaţiune de 0,3 mm, foarte mică în ganglionul limfatic intratoracic. În legătură cu aceasta s-a indicat nepermiterea frecventării instituţiei preşcolare şi i s-a indicat tomografia computerizată.  După investigaţii suplimentare, la data de 12 februarie s-a precizat diagnosticul de tuberculoza ganglionilor limfatici intratoracici.”

Potrivit medicilor, în acest caz, tuberculoza  nu este contagioasă şi nu prezintă pericol pentru cei din jur.

PRIN TELEFON:  NINA IONIŢĂ, MEDIC FTIZIOPNEUMOLOG AL IMSP NISPORENI: “Fetiţa a fost internată în Spitalul Clinic Municipal Chişinău pentru a trata procesul de tuberculoză.  Copilul se va afla staţionar între 1-2 luni, în dependenţă de starea copilului, mai ales că la copil s-a depistat şi o anemie fierodificitară. Ulterior, după externare copilul va urma încă 4 luni tratament în condiţii de ambulator, adică cu o durată totală de 6 luni şi copilului i va fi permis frecventarea instituţiei preşcolare doar după primirea tuturor rezultatelor negative, urmarea cu succes a tratamentului şi permisiunea Institutului de Ftiziopneumologie pentru a frecventa o instituţie preşcolară.”

Menționăm că tuberculoza este o maladie infecţioasă periculoasă, ce poate fi transmisă prin aer de la bolnavul de tuberculoză pulmonară infecțioasă, care nu primește tratament. Un astfel de bolnav elimină în aer aerosoli care conțin microbacterii de tuberculoză prin tuse, strănut, scuipat sau când vorbeşte.

Cel mai frecvent tuberculoza afecteaza plămânii (tuberculoza pulmonara), însă poate afecta şi alte organe (tuberculoza oaselor şi articulaţiilor, tuberculoza renală, tuberculoza ganglionilor limfatici intratoracici,  tuberculoza aparatului uro-genital, tuberculoza pielii, a ochilor etc.)

Orice persoană poate fi infectată cu tuberculoză, indiferent de statutul social şi situaţia materială. Însă riscul ridicat de transmitere a infecţiei este la:

– persoanele care se află în contact permanent cu bolnavii de tuberculoză pulmonară contagioasă;

– persoanele cu imunitate scazută, cauzată de subnutriţie şi condiţii nefavorabile de viaţă, afecţiuni cronice;

– fumătorii activi; persoanele care consumă alcool şi/sau droguri;

– copiii nevaccinaţi contra tuberculozei.

Tratarea tuberculozei este un proces îndelungat, cu durată de cîteva luni. Pe durata tratamentului, periodic sunt efectuate analize ale sputei, dar şi alte investigaţii necesare. Pentru un tratament eficient se recomandă respectarea cu stricteţe a tuturor indicaţiilor medicului. Pacientul care a trecut cursul integral de tratament se vindecă şi nu mai prezintă o sursă de infecţie pentru societate.

 

 

 

 

 

 

Related posts

Primele stagii plătite în organizațiile din sectorul energetic

AlbasatTV, Nisporeni

Ce reprezintă imunizarea și cum acționează un vaccin?

Albasat

Șoferii cu permise auto transnistrene vor putea solicita permis național

Albasat

Leave a Comment