ALBASAT
Societate

Un șomer, reținut în dosarele care vizează acordarea gradelor de dizabilitate

Un șomer din Rezina a fost reținut pentru 72 de ore în cadrul dosarelor care vizează schema de corupție privind acordarea gradelor de dizabilitate. Acesta ar fi implicat în peste 30 de episoade în care ar fi intermediat darea de mită funcționarilor de la oficiul local Rezina al Consiliului Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Centrului Național Anticorupție (CNA), bărbatul ar fi cerut de la persoane care și-au pierdut capacitatea de muncăsume care porneau de la 7000 de lei în sus pentru a le ajuta să obțină confirmarea sau reconfirmarea gradelor de dizabilitate. Pe numele bănuitului a fost inițiată o anchetă pentru trafic de influență. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă până la șapte ani de pușcărie.

La finele lunii august, CNA și procurorii au mers cu percheziții la Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă și la oficiul Rezina pentru a documenta o schemă de corupție, organizată de mai mulți medici-experți și intermediari. Zeci de persoane, care și-au pierdut capacitatea temporară sau definitivă de muncă, au fost nevoite să achite bani experților din cadrul (CNDDCM) pentru a li se confirma sau reconfirma gradele de invaliditate. Contra mită au putut obține grade de dizabilitate și persoane sănătoase care, în complicitate cu unii medici-experți ai CNDDCM, și-ar fi falsificat infirmitatea, obținând pensii speciale de la stat. Astfel, sumele achitate pentru un certificat de dizabilitate variau între câteva sute de euro și zeci de mii de lei.

Atunci, șase persoane au fost reținute, iar în prezent toate sunt arestate preventiv. Două din ele se află la Penitenciarul 13, altele patru au fost plasate în arest la domiciliu prin decizia instanței de judecată. CNA solicită oamenilor, care au avut de suferit de pe urma acțiunilor pretins ilegale ale funcționarilor menționați, să denunțe la Centrul Național Anticorupție prin intermediul liniei naționale anticorupție 0 800 55555.

Related posts

STUDIU. În Marea Britanie, o persoană din opt a avut Covid-19 după apariția noii tulpini

Albasat

Căpşuni pe substrat de cocos, crescute la Şcoala Profesională din Nisporeni

Albasat

Operațiunea “CASCADA”: au fost întocmite 112 procese verbale

Albasat

Leave a Comment