ALBASAT
Fără categorie

(video/foto) Au descoperit secretele jurnalismului

Un grup  de tineri din raionul Nisporeni s-au simţit timp de jumătate de an jurnalişti. Aceştia au fost iniţiaţi în acest domeniu în cadrul unui proiect, lansat de ALBASAT TV. Astfel, în tot acest timp, aceştia au avut posibilitatea să-şi dezvolte capacităţile cu privire la scrierea unui reportaj, după rigorile necesare, la  formularea ideilor, a întrebărilor concrete, găsirea surselor veridice pentru o documentare corectă. Ei s-au familiarizat cum să deosebească o ştire de un reportaj, iar pentru aceasta s-au arătat dornici de a fi în miezul evenimentelor.

EMANUELA ROBU:   „Mă aflu în laboratorul didactic de microvinificaţie a Şcolii Profesionale din or. Nisporeni, unde tinerii, începând cu ziua de astăzi şi-au început munca lor de vinificator.”

 Dincolo de partea tehnică a meseriei, tinerii au dat dovadă de multă implicare şi responsabilitate. Ei au stabilit tematici captivante, care, ulterior, au devenit subiecte de reportaje.

Natalia Lupu:   “Persistă ideea că odată cu noua eră a informaţiei şi a internetului nu mai avem nevoie de biblioteci, însă internetul nu poate substitui biblioteca, este doar un instrument de căutare spre a fi folosit împreună cu resursele tradiţionale ale bibliotecii, urmează să aflăm ce părere au oamenii din Nisporeni despre acest subiect.”  

  În cadrul proiectului,  tinerii au fost iniţiaţi în primii paşi de a realiza şi  emisiuni.

Tinerii se declară pasionaţi de jurnalism şi susţin că îşi văd viitorul în televiziune, sau cel puţin vor să trăiască în continuare această experienţă. 

 DANIELA CĂRCHILAN:  „Pentru mine jurnalismul înseamnă o nouă experienţă, prin asta putem să socializăm corect cu oamenii.”

EMANUELA  ROBU:  „Am avut o experienţă  frumoasă în cadrul acestui proiect, am învăţat foarte multe lucruri. Prin emisiuni am învăţat cu adevărat ce se întâmplă în societatea noastră.”

DANIELA ZUBCU:  „A fost o experienţă de neuitat şi aş dori să continui în acest domeniu. De fapt acum nu mă văd ca cineva renumit în viitor sau o persoană cunoscută, dar îmi imaginez că pot să fiu un reporter foarte bun.”  

 Tinerii au reuşit să discute şi cu autorităţile publice locale pentru a face rost de informaţia necesară pentru realizarea unui reportaj. 

GRIGORE ROBU, PRIMARUL ORAŞULUI NISPORENI:  „Într-adevăr în zilele noastre tinerii se implică mai puţin în activităţile mass-media, deoarece toţi au trecut din presa scrisă, tradiţională, ziar, online, toată lumea stă pe reţelele de socializare, tot acolo se promovează revistele scrise,  online, deja  şi o popularitate tot mai mare  au. Implicarea tinerilor  în activităţile mass-media   denotă faptul că  este un interes  pentru acest domeniu,  în primul  şi într-adoilea  rand  denotă faptul că tinerii vor  să continue  această meserie frumoasă.”

Şi domeniul educaţiei nu a fost trecut cu vederea de către tinerii implicaţi în proiect. Astfel, seria de reportaje a abordat  atât problemele cu care se confruntă acest sector, cât şi reuşitele lui. Managerii instituţiilor de învăţământ şi  cadrele didactice au apreciat interesul liceenilor de a se implica activ în mass-media locală.

VALERIU DIMA, DIRECTORUL LICEULUI TEORETIC „BORIS CAZACU:  Copiii implicaţi în  aceste activităţi au un viitor, ei trebuie să-şi cunoască tot ce se întîmplă în ţară şi trebuie să capete o  practică de muncă în acest domeniu  deaceea foarte mulţi dintre ei vor  accede la aceste profesii  făcînd studiile  în diferite  unităţi de învăţămînt şi deaceea o practică în anii de liceu cred că nu o să le fie  în defavoarea lor.”

MARIA POPESCU, PROFESOARĂ DE LIMBĂ ŞI LITERATURA ROMÂNĂ LA LICEUL „MIRCEA ELIADE”:  Consider ca implicarea tinerilor în mass media  este benefică  atat pentru dezvoltarea lor personală, este şi favorabilă  pentru cursurile,  pentru examene. Noi am avut două tinere  implicate în mass media care au avut  această posibilitate de a  comunica, de a exploata, de a-şi  manifesta curiozităţile”.

Tinerii  au avut posibilitatea să cunoască secretele meseriei în cadrul unui training, condus în luna martie, de jurnalista Ludmila Barbă.

LUDMILA BARBĂ,  TRAINER: „Mi-aş dori ca toate cunoştinţele care le obţin, să le implementeze în viaţa lor, chiar dacă nu vor deveni ziarişti, să le prindă bine pentru comunicare, pentru a vedea anumite lucruri  şi realităţi prim prisma unei echidistanţe şi a unei imparţialităţi de care trebuie să dea dovadă ziariştii.”

Proiectul „Tineri activi pentru comunitate”,  a fost lansat de Albasat tv, în cadrul programului „Încurajarea tinerilor pentru ca să devină cetăţeni activi”, implementat de IREX Europe, în parteneriat cu Centrul Media pentru Tineri şi susţinut financiar de Uniunea Europeană. Tinerii care doresc să îmbrăţişeze meseria de jurnalist, se pot implica şi în continuare, pentru că ALBASAT TV  le oferă şansa să guste din această profesie. Mai mult, instituţia mediatică le pune la dispoziţia lor un oficiu modern unde vor avea posibilitatea să cunoască mai bine arta jurnalismului.

 

 

 

 

 

 

Related posts

LIVE: Implică-te! Urmărește ședința Consiliului Orășenesc Nisporeni

AlbasatTV, Nisporeni

Localnicii din Cristești vor să revoce primarul. Un grup de inițiativă va colecta semnături pentru referendum

AlbasatTV, Nisporeni

Fiecare a doua hotărâre judecătorească încalcă regula anonimizării, studiu CRJM

AlbasatTV, Nisporeni

Un bărbat a murit într-un incendiu provocat de o plapumă electrică

AlbasatTV, Nisporeni

Moldova va adera la actele Uniunii Poștale Universale

AlbasatTV, Nisporeni

Cursul valutar oficial la 12.12.2024

AlbasatTV, Nisporeni

6 din 10 persoane dețin cont bancar, în Moldova. Suntem la coada clasamentului european

AlbasatTV, Nisporeni

Cum să salvăm sectorul sfeclei de zahăr din Republica Moldova

AlbasatTV, Nisporeni

Cursul valutar oficial la 11.12.2024

AlbasatTV, Nisporeni

Uniunea Europeană oferă Moldovei 50 de milioane de euro

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment