Zeci de olari din întreaga ţară şi-au dat întâlnire, în satul Iurceni, raionul Nisporeni, unde au participat la „Bâlciul Olarilor”. În cadrul târgului au fost expuse impresionante lucrări confecţionte cu dibăcie de către meşteri. Iar vizitatorii care au venit din toate colţurile ţării au avut posibilitatea să achiziţioneze oale din lut, necesare pentru gospodărie.
Cel mai vechi meşteşug se păstrează încă viu la Iurceni. Tradiţional, cei mai iscusiţi olari din întreaga ţară îşi dau întâlnire în această localitate pentru a-şi expune frumoasele obiecte din lut şi ceramică. În acest an, 30 de meşteri au participat la acest târg unde şi-au demonstrat abilităţile prin diverse ateliere interactive.
EVGHENIA BURLACENCO specialist în arta ceramicii: „Aici ne adunăm întreaga familie a ceramiştilor. Cu toţii arătăm munca noastră, ceea ce facem nou. Eu sunt foarte mulţumită că pot să particip la acest festival şi pot să comunic cu colegii, deoarece în viaţa de zi cu zi nu reuşim. Desigur că şi oaspeţii sunt aceiaşi, dar vin şi noi şi apreciază munca noastră.”
Renumitul olar din comuna Cioreşti, raionul Nisporeni, Zaharia Triboi a adus la târg vase confecţionate din ceramică neagră. Această îndeletnicire pe care a îmbrăţişat-o de mai bine de trei decenii, o împărtăşeşte cu oamenii în fiecare an când participă la „Bâlciul Olarilor”, mărturiseşte meşterul popular: „Eu aş vedea o legătură mai vie aşa cu tradiţia de la Iurceni. Iată, eu am venit cu ceramica neagră, dar sunt care au venit cu ceramica roşie şi s-ar merita careva legături să se facă.”
Zeci de vizitatori au venit din toate raioanele ţării pentru a se bucura de atmosfera de sărbătoare, dar şi pentru a procura vase din lut:
„Tot timpul „Bâlciul Olarilor” este le un nivel înalt. Olarii s-au pregătit mai bine, mai frumos ca şi anii precedenţi: mai multe obiecte. Chiar am observat multe obiecte pe care încă nu le-am văzut niciodată până la vârsta asta.”
„Mai mult venim cu admiratul, cu cumpărături, câte ceva. Produsele le cumpărăm pe care ne le propun olarii, dar şi după dorinţa noastră: glazurate sau neglazurate. Soţia a promis că îmi va face mâncare gustoasă întrânsele.”
„Ne bucurăm de această sărbătoare, pentru că ea este o renaştere a tradiţiei de ceramist, uitată pe timpuri, regimul comunist a distrus-o, dar acum a reînăscut şi avem cu ce ne mândri. Mă bucur că sunt din această localitate, unde avem o aşa tradiţie frumoasă şi cu ce am să pot voi contribui să o continuăm.”
Măiestria olarilor a fost apreciată şi de către autorităţile publice locale, care au remarcat că de la an la an creşte popularitatea meşterilor datorită acestui târg.
GHENADIE VERDEŞ preşedintele raionului Nisporeni: „Acest eveniment – „Bâlciul Olarilor” este practic, cel mai vizitat eveniment cultural, care îl organizăm în raionul Nisporeni şi mă bucur că dvs când plecaţi de la acest eveniment , vă duceţi cu împăcată. Din an în an, eu văd o atmosferă mai luminoasă şi mai primitoare.”
ION BOCAN primarul comunei Iurceni: „ 31 de ani, Iurceni este gazda, este acea vatră de olari străveche, unde încercăm să vă susţinem, să vă promovăm, pentru că dvs aţi ales această muncă de a valorifica şi a promova, păstra, de a duce o continuitate acestui meşteşug. Tot timpul bîlciul olarilor este la un nivel destul de înalt, vreau să spun că olarii sau pregătit mai bine mai frumos ca şi anii precedenţii.
Cea mai ieftină lucrare expusă la târg putea fi procurată cu 20 de lei, iar cea mai scumpă- 2 000 de lei. De asemenea, în cadrul târgului, cei mai buni olari au fost premiaţi. Evenimentul a ajuns la cea de-a 31-a ediţie.