ALBASAT
Fără categorie

(VIDEO/FOTO) Tinerii de la Nisporeni au fost iniţiaţi în domeniul jurnalismului

Un grup de 23 de elevi din or. Nisporeni, localităţile Vărzărești şi Şendreni au participat pe 16 martie   la o şedinţă de instruire în domeniul jurnalismului.

Aceștea au aflat ce este o știre, care este structura acesteia, cum să aleagă subiectul și cum să realizeze o știre interesantă și utilă pentru public.

 

MIHAELA     ZGLAVOCI: ”După părerea mea este un training binevenit, chiar de mult nu am avut parte de aşa evenimente în cadrul raionului Nisporeni şi cred că avem multe de învăţat de la acest training. Evident, vrem să urmăm o astfel de profesie si lucrurile care le-am învăţat aici sunt foarte utile, dar pe lângă această evident că aflăm mai multe, cum se realizează un reportaj şi cât de mult efort se depune în spatele camerelor de luat vederi”.


ADRIAN MOCREAC: “Este o experienţă interesantă, voi veni şi la următoarele desigur. Cred că este o modalitate bună de dezvoltare, pentru că ne ajută să alegem ce putem deveni în viaţă. Am învăţat, că toţi oamenii care stau în spatele camerei sunt o echipă. Atunci când noi ne uităm la televizor, ne pare atât de uşor, dar de fapt aici lucrează multe persoane, mult timp şi mult efort se depune”.

MĂDĂLINA BOLEA: ”Am învăţat că de fapt interviul şi reportajul necesită o muncă asiduă pentru a elabora un text, ceva unic şi ceva foarte bun”.

SORINA BOLEA: ”A fost o activitate foarte interesantă şi productivă, sper că în viitor să se organizeze mai multe activităţi interesante pentru noi. Am aflat foarte multe lucruri interesante, am aflat mai multe tipuri de reportaje, fiecare ce presupune, din ce sunt alcătuite. În continuare voi utiliza toate cele cunoscute pentru a realiza diferite reportaje, pentru a informa şi pe colegii mei despre cele ştiute şi aflate astăzi”.

ALEXANDRA CÂRLIG: “Astăzi am reuşit să aflăm mai multe lucruri în acest domeniu şi anume în domeniul jurnalismului, am reuşit să îndeplinim şi câteva sarcini”.

MIŞCOI DIANA: “În urma acestui traning, noi am învăţat ce înseamnă mass-media, am învăţat cum putem să ne bazăm pe jurnalism. În general, ce profesie putem alege pe viitor. ”.

Elevii au avut posibilitatea să afle cât de complexă este munca în echipă într-o televiziune, de la jurnalista de la compania publica Moldova1, Ludmila Barba, care a fost şi moderatoarea acestei instruiri.

LUDMILA BARBA, TRAINER: „Astăzi, aici la Nisporeni, am onoarea să desfăşor un training pentru viitorii ziarişti. Cred că este o idee foarte bună, o iniţiativă foarte bună a echipei de la ALBASAT TV, că doresc săşi pregătească o echipă de tineri reporteri, prezentatori, moderatori, producători de emisiuni televizate, asta ar însemna că evenimentele de aici, de la Nisporeni vor fi reflectate mai pe larg, asta înseamnă că tinerii de aici de la Nisporeni şi din raionul Nisporeni vor fi antrenaţi în a prezenta evenimentele în desfăşurare, asta înseamnă că tinerii vor avea o atitudine mai responsabilă faţă de tot ce se întâmpla în jur aici. Mi-aş dori ca toate cunoştinţele care le obţin, să le implementeze în viaţa lor, chiar dacă nu vor deveni ziarişti, să le prindă bine, pentru comunicare, pentru a vedea anumite lucruri şi realităţi prin prisma unei echidistanţe şi a unei imparţialităţi de care trebuie să dea dovadă ziariştii”.

De asemenea, ei au aflat cum se realizează o emisiune  televizată și cât de solicitantă este munca în televiziunede la gazda întrunirii – jurnalista de la Albasat TV, Tatiana Pantilei.

La instruire a asistat colaboratoarea IREX Europe, Valentina Botnaru, care i-a încurajat pe tineri să fie activi, să devină reporteri cetăţeneşti în localitatea lor, semnalând în acest fel problemele cu care se confruntă atât tinerii, cât şi comunitatea per ansamblu.

VALENTINA BOTNARU, COLABORATOARE IREX EUROPE: „Astăzi suntem aici în vizită la ALBASAT TV întrucât avem un proiect vizat pe tineri, încercăm să consolidăm cetăţenii să devină tineri activi prin intermediul jurnalismului. Împreună cu ALBASAT TV facem o instruire cu tinerii din Nisporeni şi sperăm noi, după instruire ei vor fi mai avansaţi în ceia ce este o ştire, cum putem crea o ştire, cum putem independent, transparent, echidistant să redăm evenimentele din localitatea noastră şi sperăm să vedem şi rezultatele după instruire”.

Această activitate face parte din cadrul proiectului ”Tineri activi pentru comunitate”, implementat de ALBASAT, în cadrul programului «Încurajarea tinerilor pentru ca să devină cetăţeni activi » implementat de IREX Europe, în parteneriat cu Centrul Media pentru tineri şi susţinut financiar de Uniunea Europeană.

 

Opiniile exprimate în acest material nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

 

 

 

Related posts

Premierul despre deportări: Suferința acelor oameni și nedreptatea la care au fost supuși nu trebuie uitate

AlbasatTV, Nisporeni

57 de profesori pleacă în România pentru un curs intensiv de formare profesională

AlbasatTV, Nisporeni

Creștinii ortodocși sărbătoresc Ispasul

AlbasatTV, Nisporeni

Șefa statului: Tragedia deportărilor e tragedia poporului nostru – nu o vom uita niciodată

AlbasatTV, Nisporeni

Cursul valutar oficial la 13.06.2024

AlbasatTV, Nisporeni

Avertizarea meteorologică de ploi și vânt puternic rămâne în vigoare și pentru joi

AlbasatTV, Nisporeni

Mai multe organizații obștești îndeamnă cetățenii să aleagă calea europeană la referendum

AlbasatTV, Nisporeni

SUA aplică sancțiuni în privința Evgheniei Guțul pentru complicitate cu fugarul Șor

AlbasatTV, Nisporeni

Datele cu privire la dizabilitate vor fi colectate în mod centralizat

AlbasatTV, Nisporeni

A fost lansat Consiliul Național pentru Abilitare Economică și Egalitate de Gen

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment