Portal de știri
Actualitate

(VIDEO) NISPORENI: Numărul cazurilor de tuberculoza, în creştere

Autorităţile de sănătate publica din Nisporeni atrag atenţia ca numărul cazurilor de tuberculoza este în creştere. Cea mai mare prevalenta a bolii este în sate, cu 61 cazuri la 100.000 de locuitori.

NINA IONIŢĂ FTIZIATRU:”În 2017 numărul pacienţilor cu tuberculoză pulmonară activă s-a majorat considerabil, situaţia este foarte gravă, deoarece Nisporeni ocupă primul loc pe ţara. Astăzi avem la evidenţă 72 de persoane cu tuberculoză, dacă facem o comparaţie cu anul trecut, la sfârşitul anului am avut 50 de persoane, adică practic odată şi jumătate s-a majorat numărul pacienţilor. Avem şi copilaşi, 4 copii cu tuberculoză activă, dar cred eu că numărul pacienţilor cu tuberculoză printre maturi şi copii nu este cel real, adică mai sunt câteva cazuri ascunse pe care noi suntem nevoiţi să le depistăm. Cel mai grav este şi faptul că printre aceşti 72 de bolnavi, jumătate dintre ei sunt cu forme deschise, adică conform datelor ştiinţifice, dacă un pacient bacilifer infectează 10-15 persoane atunci noi astăzi suntem puşi în pericol absolut toată populaţia raionului.”

 Oamenii din Nisporeni sunt conştienţi de pericolul acestei maladii.
Tuberculoză este o boală ce se manifestă prin tuse, prin scăderea în greutate şi dureri de cap. ”
„Este o boală foarte periculoasă, se transmite de la murdărie, de la nespălat pe mâini.”
O boală foarte infecţioasă şi de la ea poate să moară mulţi oameni.”

Specialiştii din Nisporeni atenţionează că un risc sporit îl prezintă moldovenii care muncesc în străinătate.În prezent tratamentul împotriva tuberculozei este asigurat de stat, însă peste 10 la sută din pacienţi abandonează tratamentul. Potrivit medicilor princiapele simptome ale tuberculozei sunt tusa care persistă mai mult de 3 săptămâni, febră, respiraţia dificilă, oboseala, lipsa poftei de mâncare şi scăderea în greutate.

 

 

Related posts

Legea contabilităţii: prima lectură la Parlament .

AlbasatTV, Nisporeni

(VIDEO/FOTO) ULTIMUL SUNET DE CLOPOŢEL A RĂSUNAT LA NISPORENI

AlbasatTV, Nisporeni

Vom avea cinci trezorerii regionale în loc de 38 teritoriale

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment