Jurnalul sănătății Societate

Zile de foc la propriu în întreaga ţară. Ce ne recomandă medicii din Nisporeni pentru a nu ne pune în pericol sănătatea

Avem   temperaturi de foc. Sinopticienii au emis  acum câteva zile cod galben de caniculă. Avertizarea este valabilă până pe  31 iulie pe întreg teritoriul țării, iar termometrele vor indica în această perioadă până la 37 de grade Celsius.  Medicii avertizează că expunerea îndelungată la soare pune în pericol sănătatea.

Specialiştii recomandă să evităm expunerea la soare în intervalul orelor 11:00-18:00. Totodată,  suntem îndemnaţi să consumăm cel puțin doi litri de apă şi cât mai multe fructe și legume. Însă sunt interzise  alcoolul, cafeaua și băuturile carbogazoase deoarece deshidratează organismul. De asemenea, trebuie de acordat o atenție deosebită și vestimentanției.

Lidia Popovici, șefă adjunctă a IMSP CS Nisporeni: “Canicula este ca urmare a încălzirii globale şi respectiv creşterea temperaturii dintr-o perioadă anumită cu 10 grade peste limitele normei. În primul rând trebuie să evităm ieşirea în orele de pic între 11- 18. Dacă ieşim la plimbări, la serviciu, este de dorit să purtăm haine foarte comode, haine de in, să purtăm pălărie şi principalul să folosim multe lichide. Dacă ne aflăm la domiciliu trebuie să facem duşuri nici cu apă caldă, nici cu apă fierbinte, să consumăm multe fructe, legume în această perioadă.”

Potrivit medicilor, în acest sezon nu s-au adresat persoane din Nisporeni cu insolaţie. Totuşi, doctorii avertizează că şederea de durată la soare provoacă insolație. Această afecţiune  se manifestă prin somnolență, durere de cap și vomă.

Lidia Popovici, șefă adjunctă a IMSP CS Nisporeni: “ “Dacă te expui mult la soare în orele de pic, respectiv poate apărea insolaţia. Care sunt simptomele insolaţiei?! Pot apărea stări de leşin, dureri de cap, crampe musculare, agitaţie, slăbiciune şi multe alte simptome.  Pacienţii cronici, mai ales cu diabet zaharat, cu hipertensiune, este de dorit să se afle mai mult la domiciliu, să aibă medicamente de urgenţă chiar dacă au ieşit în orele când temperaturile sunt mai crescute, este de dorit, la fel, să aibă în geantă medicamente de urgenţă şi la fel să respecte toate recomandările care au fost expuse.”

Locuitorii raionului Nisporeni spun, însă că uneori sunt nevoiţi să înfrunte  temperaturile toride, fiindcă ies din casă pentru necesităţile cotidiene.

 “Clar că mai multe lichide trebuie de băut şi ne protejăm capul, îl acoperim.  Ieşim în oraş în prima parte a zilei, să nu fie cald, să stăm mai mult în casă, ne protejăm cum putem.” 

 “Iată, aşteptăm aici la o bancă să plătim nişte indemnizaţii.

  • Cum vă protejaţi de razele solare?
  • Pe la umbră, mai mult în casă stăm.  Tebuie să ieşim că nu putem să stăm că murim de foame. Trebuie o căldare de apă, o pâine, cartofi, te duci la magazin ca să cumperi. N-are importanţă că e căldură, trebuie să tragi o fugă, să te duci să iei.  Nu se mănâncă după cum bem apă.”

“Ne protejăm că stăm mai mult acasă. Acum am fost nevoită să ies după medicamente.  Iată sunt cu basmaua în cap, dacă simt ameţeli, mă opresc şi mă odihnesc puţin, apoi merg mai departe. Îmi iau sticla cu apă, o am în geantă şi merg încetişor, încetişor la 67 de ani.”

Precizăm că meteorologii au emis avertizare meteo  de Cod galben de caniculă în data de  25 iulie. Aceasta va dura până pe 31 iulie. În perioada indicată pe arii extinse se prevăd temperaturi maxime ale aerului între +33..+37°C.

 

 

Related posts

Opt copii din raionul Nisporeni au abandonat domiciliul. Poliția atenționează părinții să-și supravegheze copiii

Albasat

Cel mai avansat vaccin anti-COVID-19 are rezultate „promiţătoare” și intră la 27 iulie în ultima fază a testelor clinice

Albasat

Siegfried Mureșan: Presiunea asupra CC riscă să izoleze Moldova pe plan internațional

Albasat

Leave a Comment