Republica Moldova marchează astăzi 33 de ani de independenţă. La 27 august 1991, ţara noastră şi-a declarat independenţa părăsind Uniunea Sovietică.
Evenimentul a avut loc la doar câteva zile după ce o lume întreagă a asistat la tentativa eşuată de lovitură de stat de la Moscova, care avea să devină, în cele din urmă, începutul sfârşitului Uniunii Sovietice.
Urmând exemplul altor republici, ţara noastră a adoptat Declaraţia de Independenţă şi a încetat să mai fie controlată de Kremlin.
Declarația de Independență a fost semnată de 278 de deputați din 380 de parlamentari aleși nominal, conform circumscripțiilor. De pe scena din Piaţa Marii Adunări Naţionale răsunau celebrele melodii interpretate de Ion şi Doina Aldea Teodorovici.
La Marea Adunare Națională din 27 august 1989, aproximativ 750.000 de oameni s-au adunat pentru a cere declararea limbii române ca limbă de stat în RSS Moldovenească și adoptarea grafiei latine. Sub presiunea acestor proteste, Sovietul Suprem al RSSM a adoptat pe 31 august 1989 legile care declarau limba moldovenească drept „limbă de stat” și recunoșteau unitatea lingvistică dintre limba română și cea moldovenească, prevăzând trecerea de la alfabetul chirilic la cel latin. Manifestațiile din august 1991 au culminat cu declararea Independenței.
„În calitatea sa de stat suveran și independent, Republica Moldova ADRESEAZĂ Organizației Națiunilor Unite cererea de a fi admisă ca membru cu drepturi depline în organizația mondială și în agențiile sale specializate; DECLARĂ că este gata să adere la Actul final de la Helsinki și la Carta de la Paris pentru o nouă Europă, solicitînd, totodată, să fie admisă cu drepturi egale la Conferința pentru Securitate și Cooperare în Europa și la mecanismele sale; CERE Guvernului Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste să înceapă negocieri cu Guvernul Republicii Moldova privind încetarea stării ilegale de ocupație a acesteia și să retragă trupele sovietice de pe teritoriul național al Republicii Moldova”, se menționează în Declarația de Independență.
La doar câteva ore după proclamarea independeței, România recunoște oficial independența Republicii Moldova, devenind astfel prima țară care face asta. În 1992 Republica Moldova devine stat-membru al Organizației Națiunilor Unite.
- 52% din absolvenții de licee și-au continuat studiile în Moldova, anul acesta
- Clădirile publice și comerciale vor limita iluminatul interior cu cel puțin 30%. Decizie CSE
- Peste o mie de infracțiuni cibernetice în 2024, raport INI
- Din 1 ianuarie, energia electrică produsă ziua va fi tranzacționată doar pe piața internă
- Consumul de pește crește. MAIA: Alege produs local de Crăciun și tot anul