Portal de știri
Societate

Bugetarii vulnerabili, cu salariu sub 15 mii de lei, vor primi 3 mii de lei ajutor unic

Salariile bugetarilor urmează să se majoreze din 1 octombrie cu 5,5%. Bugetarii cu salariu brut sub 15 mii de lei vor primi un ajutor unic de 3000 de lei (în două tranșe a câte 1500 de lei). În sectorul medical salariile vor crește cu 10%. Deputații au votat astăzi în primă lectură rectificări la buget pentru a oferi aceste sporuri, transmite IPN.

Ca urmare a rectificărilor, la1 octombrie, beneficiarii de toate tipurile de pensii și alocații sociale de stat al căror cuantum lunar nu depășește 5 000 de lei vor primi un suport unic în mărime de 1500 de lei.

Din 1 octombrie, va fi stabilită o indemnizație lunară de 1000 de lei pentru îngrijirea copilului până la vârsta de doi ani, tuturor copiilor, indiferent dacă părinții acestora au statut de persoană asigurată sau neasigurată. Tot din 1 octombrie urmează să fie majorată de la 370 până la 500 de lei indemnizația lunară de suport pentru creșterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau a mai mulți copii născuți dintr-o singură sarcină.

Potrivit prevederilor votate, antreprenorii vor beneficia de un fond pentru compensarea creșterii ratei dobânzilor bancare, în valoare 200 de milioane de lei. Mecanismul de compensare va fi anunțat în curând. Totodată, se suplinește cu 500 de milioane lei (majorare de 137%) bugetul pentru compensațiile în factură pentru anul 2022. Investițiile capitale se majorează cu 420 de milioane de lei (15,2%). Pentru construcții capitale de drumuri se alocă suplimentar 682,6 milioane de lei și se majorează cu 95 de milioane de lei fondurile pentru reabilitarea drumurilor locale.

Proiectul prevede alocarea a 200 de milioane de lei din fonduri UNICEF pentru angajarea a aproape o mie de asistenți personali care vor lucra cu copiii cu dizabilități, dar și pentru susținerea familiilor care întrețin copiii orfani.

„Bani suplimentari avem din contul unei administrări fiscale mai bune, a opririi mai multor scheme, a încasărilor suplimentare la buget, a creșterii exporturilor, dar și a suportului financiar primit din partea aliaților noștri – UE, România, Germania etc.  Chiar și în această criză regională, nu reducem fondurile pentru niciun program important. Dimpotrivă, majorăm fondurile pentru suport social, pentru business, pentru infrastructură etc.”, precizează deputatul PAS, Radu Marian.

Proiectele de lege aprobate astăzi urmează să fie supuse votului în lectură finală la următoarea ședință din sesiunea extraordinară, care este planificată pentru 8 septembrie.

Related posts

Глава Moldovagaz: Газопровод Яссы-Унгены является для Молдовы альтернативным инструментом

Albasat

Maia Sadu, despre refuzul de a participa la o dezbatere cu Igor Dodon

Albasat

Cursul valutar oficial la 11.05.2022

Albasat

Leave a Comment