ALBASAT
Societate

Deputații au votat măsurile de susținere a beneficiarilor din Programul Prima Casă

Deputații au votat, în lectura a doua, proiectul de lege, prin care se plafonează majorarea ratei dobânzilor pentru creditele active în cadrul Programului de stat „Prima Casă”. Majorarea ratei dobânzii nu va depăși patru puncte procentuale pentru o perioadă consecutivă de 6 luni și șase puncte procentuale pe parcursul a 12 luni consecutive, transmite IPN.

Prin acest proiect, autoritățile își propun să atenueze efectele negative ale majorării indicelui de referință la stabilirea ratei maxime a dobânzii pentru Programul „Prima Casă”. Urmare a implementării măsurii propuse de Guvern, creșterea dobânzii va fi redusă cu 1,35 puncte procentuale sau cu circa un sfert din creșterea aplicabilă conform condițiilor inițiale stabilite de program.

Legea va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova și se va aplica inclusiv creditelor acordate până la această dată.

Miercuri, Guvernul a aprobat că statul va compensa majorarea ratei dobânzii la creditele acordate în cadrul programului „Prima Casă” până la 50%. Compensația se va acorda lunar persoanelor care, la data de 30 iunie 2022, au statutul de beneficiar în cadrul Programului de stat „Prima Casă”. Calculul și achitarea compensației se va efectua pentru perioada iulie 2022 – decembrie 2022.

Related posts

LIVE: Declarațiile de după ședința de lucru a conducerii statului

Albasat

Top 10 cei mai bogați deputați din noul Parlament

Albasat

Майя Санду: Невозможно осенью голосовать по почте

Albasat

Leave a Comment