ALBASAT
Nisporeni Societate

34 de persoane din raionul Nisporeni au fost amendate în perioada stării de urgenţă. Vezi care sunt încălcările şi care este suma amenzilor

34 de persoane din raionul Nisporeni au fost amendate pentru că  au încălcat regimul Stării de Urgență. Astfel, angajaţii Inspectoratului de Poliţie Nisporeni au  sancţionat 8 persoane care au mers la pădure şi au făcut frigărui, 2 au fost pedespite contravenţional pentru comerţul ilicit, iar 21 de persoane au fost sancţionte pentru că nu au respectat regimul de autoizolare la domiciliu.

NICOLAE BUZU, ŞEFUL INSPECTORATULUI DE POLIŢIE NISPORENI: „Pe perioada declarării stării de urgenţă şi situaţii excepţionale pe teritoriul R.Moldova de către angajaţii IP Nisporeni, pentru nerespectarea sau încălcarea normelor de prevenire şi combatere a bolilor epidemice, au fost relevate şi documentate 34 de asemenea cazuri. În toate cazurile date faţă de persoanele vinovate au fost întocmite procese verbale în baza art.76.1 al Codului Contravenţional.  Cele mai frecvente încălcări s-au dovedit  fi nerespectarea normelor de comerţ ambulant şi comerţ stradal ilicit, apariţia în locuri precum ar fi: parcurile şi pădurile cu organizarea de frigărui şi a picnicurilor. La fel şi cele legate de încălcarea regimului de autoizolare.”

Suma totală a amenzilor aplicate celor care au încălcat restricţiile impuse de către autorităţi constituie 710 mii de lei.

 NICOLAE BUZU, ŞEFUL INSPECTORATULUI DE POLIŢIE NISPORENI: „Suma totală a amenzilor alicate pentru asemenea încălcări constituie  actualmente 710 mii lei, dintre acestea fiind achitate 126 250 lei în termen de 72 de ore.  Deşi o bună parte din contravenienţi şi-au achitat amenzile în decurs de 72 de ore, alţii au preferat să facă uz de dreptul la contestarea agentului constatator.” 

Poliţiştii din Nisporeni atenţionează că chiar dacă începând cu 27 aprilie, sunt permise plimbările în parc și sportul în aer liber, cetăţenii sunt obligaţi oricum să ţină cont de măsurile de protecţie. Între timp, restricţiile cu privire la terenurile de joacă, zonele de agrement și terenurile sportive  nu au fost scoase. De asemenea organizarea evenimentelor și a petrecerilor unde s-ar putea aduna grupuri mari de persoane sunt strict interzise.

 OLESEA ŢURCANU, OFIŢER PRINCIPAL  SIC DIN CADRUL IP NISPORENI: “Conform dispoziţiei 21 a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a R. Moldova deja din data de 27 aprilie 2020 este posibilă aflarea persoanelor în locurile publice, precum parcurile, dar cu respectarea unor restricţii, precum a nu se afla persoanele într-un grup mai mare de 3 persoane, cu respectarea distanţei sociale şi normelor impuse. La fel, din data de 27 aprilie au reluat activitatea unităţile de comerţ cu amănuntul, dar cu excepţia a celor care sunt plasate în centre comerciale. „

Din 11 martie, când a fost sistat procesul educaţional şi până în prezent, în raionul Nisporeni au fost înregistrate 9 incidente cu implicarea copiilor din cauza neglijenţei părinţilor.

OLESEA ŢURCANU, OFIŢER PRINCIPAL  SIC DIN CADRUL IP NISPORENI: “De când a fost sistat procesul educaţional în R. Moldova, în raionul Nisporeni avem înregistrate 9 incidente cu implicarea minorilor. În acest context, venim cu nişte recomandări pentru părinţi. Aveţi întotdeauna grijă şi supravegheaţi copiii dvs, explicaţi-le că în contextul creat în R. Moldova şi în toate ţările, ce ţine de răspândirea şi infectarea cu noul virus COVID-19, aceştia nu au dreptul să se afle în locuri publice, să se joace în străzi, la terenurile de joacă, să fie trimişi la magazin după cumpărături, în scopul de a preveni infectarea  acestora cu acest virus.”

În contextul în care de 1 mai, când marcăm Ziua Muncii, este  declarată zi liberă, oamenii legii atrag atenţia cetăţenilor să nu meargă la păduri sau în alte locuri publice, pentru că ar putea fi sancţionaţi.

OLESEA ŢURCANU, OFIŢER PRINCIPAL  SIC DIN CADRUL IP NISPORENI: “Nu recomandăm cetăţenilor de a se afla în locurile publice precum: păduri, parcuri, terenuri de joacă, stadioane, deoarece prevederile dispoziţiei nr.3 din 23 martie încă sunt în vigoare. Persoanele care le vor încălca vor fi pasibile de răspunderea contravenţională sau penală. Persoana care traversează frontiera de stat, fie cea aeriană, fie cea terestră, în sensul de intrare în R. Moldova este obligată să respecte mai multe măsuri şi reguli de comportament. În primul rând să ofere angajaţilor poliţiei de frontieră informaţii veridice despre starea de sănătate, despre ţările în care a călătorit în ultimele 14 zile, să completeze veridic fişa epidemiologică care este oferită de angajaţii poliţiei de frontieră, deoarece ulterior,  în baza acestor fişe, aceştia sunt monitorizaţi de către asistenţii medicali din teritoriu şi de către poliţistul de sector.”

În prezent, 232 de persoane din raionul Nisporeni  se flă în autoizolare la domiciliu, fiind monitorizate de către poliţişti şi de către medicii de familie.

Related posts

De Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi polițiștii din Nisporeni au mers la Centrul social-comunitar din Mileşti

Albasat

Misiunea OSCE condamnă încercările de destabilizare a situației în Zona de Securitate

Albasat

Șefa Agenției de Investiții: Compania Fujikura pleacă din Republica Moldova

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment