ALBASAT
Societate

47% din populația țării are o părere pozitivă despre creditul rusesc, sondaj

47% din populația țării are o părere pozitivă despre creditul rusesc de 200 de milioane de euro. 22% din respondenți au o părere neutră și 15% negativă. Cei mai mulți consideră că prioritățile în cheltuirea creditului, în cazul în care acesta va fi debursat, sunt achitarea pensiilor, achitarea salariilor bugetarilor și finanțarea sistemului medical. Mai puțini cred că creditul trebuie cheltuit pe reparația drumurilor, susținerea mediului de afaceri și investiții în economia țării. Datele se conțin în Barometrul Electoral 2020 – ediția de mai, realizat de către compania Date Inteligente SRL (iData), în perioada 25 aprilie – 4 mai.

Într-o conferință de presă la IPN, Mihai Bologan, directorul executiv iData, a menționat că 29% din respondenți cred că prin acest credit Rusia va controla lucrurile în Republica Moldova. 24% cred că va fi o susținere pentru bugetul de stat, iar 18% – că banii vor ajuta în continuarea proiectelor de dezvoltare economică.

35% cred că decizia Curții Constituționale de a suspenda legea de ratificare a acordului privind contractarea creditului rusesc, în mărime de 200 de milioane de euro, este una influențată politic, iar 26% cred că e o decizie corectă. 18% cred că de vină pentru decizia Curții este Partidul Acțiune și Solidaritate. 11% dau vina pe Pro Moldova, iar 5% pe membrii Curții Constituționale.

La un alt subiect, sondajul arată că politicianul în care populația are cea mai mare încredere este președintele Igor Dodon – 24,2%. Lidera PAS, Maia Sandu, se bucură de încrederea a 11,4% din respondenți, iar liderul Partidului Politic „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, de  2,4%. Peste 36% din respondenți nu au încredere în nimeni. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, 26,3% ar vota cu PSRM, 12,4% cu PAS. Cu PDM ar vota 4,5%, cu Platforma DA 3,7% și tot 3,7% ar vota cu „Partidul Nostru”.

Întrebați despre importanța respectării regulilor de protecție împotriva COVID-19, circa 84% au spus că este important sau forte important. Mihai Bologan menționează că se observă că oamenii în general încearcă să respecte regulile. 87% au răspuns că nu cunosc pe nimeni care ar fi fost sau este bolnav de COVID-19, iar cumulativ 12% susțin că au o rudă sau un cunoscut infectat.

45% din respondenții la sondaj au spus că veniturile lor la începutul carantinei au rămas la același nivel, 29% spun că au scăzut semnificativ, 15% – au scăzut puțin. 1% din respondenți spun că veniturile lor au crescut.

Întrebați fiind, în cât timp economia Republicii Moldova va reveni la nivelul din februarie 2020, cei mai mulți, 25%, cred că revenirea va dura mai mult de doi ani. Ponderea celor care cred că revenirea ar fi sub jumătate de an este mai mică de 10%.

Sondajul a fost efectuat pe un eșantion de 931 de respondenți din 325 de localități diferite. Eroarea maximă de eșantionare fiind de ± 3.2

Related posts

213 cazuri de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 de ore

Albasat

Societatea civilă și autoritățile din Telenești au creat un serviciu de ghidare în carieră pentru tinerii cu cerințe educaționale speciale

AlbasatTV, Nisporeni

Ratingul de țară al Franței a fost retrogradat de agenția Fitch

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment