Din 1 iunie s–au redeschis muzeele şi bibliotecile din Republica Modova, ca urmare a hotărârii Comisiei Naţionale Extraordinară de Sănătate Publică. La Nisporeni, vizitatorii încă nu se prea grăbesc pentru a păşi pragul acestor instituţii. Spre exemplu, la Biblioteca Publică Raională Nisporeni timp de o zi s-au prezentat în jur de 20 de cititori, majoritatea fiind adulţi. Totuşi, toţi vizitatorii sunt obligaţi să respecte mai multe reguli pentru a preveni răspândirea virusului.
Cei care vor păşi pragul Bibliotecii Publice Raionale Nisporeni trebuie să aibă mască, mănuşi, să-şi dezinfecteze mâinele şi să nu prezinte careva simptome ale infecţiei. Dacă vor respecta toate aceste măsuri, atunci vor vor avea acces în instituţie. În sala de lectură, persoanele se vor aşeza la distanţa de 2 metri.
ELIZAVETA TÂMBUR, DIRECTOAREA BIBLIOTECII PUBLICE RAIONALE NISPORENI: “Şi biblioteca noastră şi-a reînceput activitatea. La bibliotecă se adresează utilizatorii care au de întors cărţile luate şi se adresează utilizatorii care vor să se înscrie ca utilizatori noi la bibliotecă.08:40 MUSCA Fiecare utilizator trebuie să aibă mască şi mănuşi. La intrare este dezinfectant, pe care fiecare utilizator, care vine îşi prelucrează mâinile. Utilizatorii care au mască, mănuşi pot intra în fondul de publicaţii, dar să fie respectată distanţa de 2 metri între ei şi la rugămintea lor, bibliotecarul le selectează literatura. “
Ce-i drept acum, biblioteca este practic pustie. Printre puţinii iubitori de lectură, am întâlnit-o pe Alexandra Streliţov care este o cititoare fidelă deja de 6 ani.
Aceasta spune că a dus dorul cărţilor şi ziarelor în toată această perioadă când uşile instituţiei au fost închise. Femeia susţine că de acum încolo va veni cu regularitate la bibliotecă, aşa cum o făcea până la declanşarea pandemiei.
ALEXANDRA STRELIŢOV, LOCUITOARE A ORAŞULUI NISPORENI: “Eu întotdeauna vin la bibliotecă. Doamnele mă cunosc, nu ştiu de câţi ani vin deja. Îmi place să citesc, să fiu la curent cu ce se petrece la noi, cu ce se petrece în alte ţări. Eu încă nu am simţit în trecut aşa necesitate de a citi, acum cât a fost închisă biblioteca, păi când am venit, parcă îmi părea că nu am băut de mult timp ceai de acela bun şi iată, azi l-am găsit şi l-am băut. Aşa o mulţumire am avut. Oricum, e normal să citeşti, să ştii ce se face, cum se face, unde e corect, unde nu e corect, fiecare în felul său gândeşte.“
De asemenea au fost luate măsuri şi pentru persoanele care iau cărţi în împrumut la domiciliu. Iar atunci când le returnează, le vor pune într-o cutie, amplasată la intrare în bibliotecă. Angajaţii echipaţi şi ei corespunzător, vor face dezinfecţie cărţilor în condiţii speciale.
ELIZAVETA TÂMBUR, DIRECTOAREA BIBLIOTECII PUBLICE RAIONALE NISPORENI: “Utilizatorii care nu dispun de echipament îi primim doar la uşă. Noi respectiv avem mască şi mănuşi şi cărţile returnate, am amenajat o ladă unde le depozităm. Ulterior, le luăm, le punem într-o sacoşă timp de 72 de ore cu dezinfectant, le aerisim şi după asta ele urmează să fie aranjate pe raft.”
Deocamdată vizitatorii nu au acces la calculatoarele instituţiei.
ELIZAVETA TÂMBUR, DIRECTOAREA BIBLIOTECII PUBLICE RAIONALE NISPORENI: “Avem încă pentru utilizatori nişte indicaţii, pe fiecare masă în sala de lectură, la o distanţă de 2 metri, vin doi utilizatori numai, la calculatoare am luat decizia deocamdată să nu-i deservim. De când am reînceput activitatea, după pauza care am avut-o au început să vină cititorii, dar încă prea puţini. De ieri şi până astăzi au fost în jur de 20 de persoane, până la ora actuală.”
Precizăm că fondul Bibliotecii Publice Raionale Nisporeni este dotat cu 21 de mii de cărţi. Iar în acest an, rafturile instituţiei ar putea fi îmbogăţite cu încă câteva sute de volume. Amintim că activitatea bibliotecilor a fost sistată în data de 15 martie pentru a preveni răspândirea coronavirusului.