ALBASAT
Societate

Raportul de expertiză în cazul Filarmonicii Naționale este gata

După incendiul de la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” și prăbușirea tavanului, în edificiu s-a format o zonă avariată cu construcții prăbușite și elemente constructive degradate, care prezintă pericol de cedare. Zona cu cel mai mare risc este în Sala Mare, partea scenei, și încăperile auxiliare aferente, precum și partea superioară a Sălii Mici. Constatările se conțin în raportul preliminar de expertiză tehnică, prezentat de Ministerul Economiei și Infrastructurii, transmite IPN.

Construcțiile din metal, sub acțiunea temperaturii mari a incendiului, și-au pierdut stabilitatea și nu pot fi utilizate în continuare, unele porțiuni a zidăriei pereților din blocuri de calcar și elementele din beton armat au devenit fragile, proprietățile de rezistență a materialelor s-au diminuat și prezintă pericol de prăbușire. De asemenea, volumul excesiv de apă la stingerea incendiului a agravat starea structurii de rezistență, a sporit substanțial masa elementelor constructive, care pot duce la prăbușiri ulterioare.

La această etapă de examinare, acumulările de construcții prăbușite nu permit examinarea detaliată a structurii de rezistență a construcției pentru elaborarea concluziilor și propunerilor privind eventualele intervenții la obiect. De aceea, urmează a fi evacuate toate elementele prăbușite și deșeurile de ardere, după obținerea în modul stabilit a autorizației în acest scop. Totodată, elementele rămase, care prezintă pericol de prăbușire, urmează de demontat cu respectarea strictă a tehnicii securității, precizează Ministerul Economiei și Infrastructurii cu referire la raportul de expertiză.

După finalizarea lucrărilor de evacuare a construcțiilor degradate se va efectua examinarea detaliată a construcției cu întocmirea raportului următoarei etape de expertiză tehnică. Grupul de lucru a recomandat Autorității Administrației Publice Centrale de Specialitate în domeniul Culturii elaborarea unui studiu de fezabilitate privind reconstrucția Filarmonicii Naționale cu evaluarea cheltuielilor necesare și Conceptului de proiect privind viitorul obiectivului nominalizat.

Acum două săptămâni, la Filarmonică a izbucnit un incendiu puternic. Pompierii au reușit să-l localizeze după mai bine de patru ore, dar l-au lichidat complet a doua zi. Tavanul sălii principale a clădirii a cedat.

Related posts

Numărul cazurilor de COVID-19 s-a dublat practic într-o săptămână

AlbasatTV, Nisporeni

Un tânăr din Grigoriopol, plasat în arest după ce a încălcat regimul de autoizolare

Albasat

Directorul Termoelectrica și-a depus demisia

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment