Vaccinul împotriva noului Coronavirus ar putea ajunge în Republica Moldova în lunile martie-aprilie anul viitor. Ţara noastră ar putea beneficia de un lot gratuit de ser necesar pentru a imuniza 20% din populaţie.
Despre aceasta a anunţat secretara de stat de la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS) Mariana Golovaci în cadrul emisiunii „Moldova în direct”, transmite ALBASAT cu referire la trm.md.
Spre deosebire de ţările producătoare, serul aprobat în acest moment de Marea Britanie şi Statele Unite nu va putea fi utilizat şi în Republica Moldova şi asta pentru că ţara noastră nu dispune de condiţii necesare de păstrare, relatează Mesager.
„Pentru celelalte ţări ale lumii care nu au capacitate de producere şi trebuie să achiziţioneze este stabilită acea platformă internaţională COVAX. Republica Moldova a depus cerere foarte precoce, încă la începutul verii. Ceea ce ne spun colegii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu va fi mai devreme de luna martie, posibil chiar aprilie, dar este o perioadă în care Republica Moldova ar putea beneficia de acel lot, inclusiv gratuit, asigurat pentru 20% din populaţie”, a declarat secretara de stat.
În prezent, la nivel naţional a fost creată o comisie specială care negociază cu OMS atât tipul de vaccin oportun pentru ţara noastră, cât şi categoriile de persoane care urmează să fie imunizate în fazele iniţiale. Spre deosebire de ţările care produc vaccinul Pfizer/BioNTech, aşa ca Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii, Republica Moldova nu va putea utiliza acest ser. Potrivit specialiştilor, atât pentru transportarea, cât şi pentru păstrarea vaccinului sunt necesare condiţii speciale, cum ar fi containere care să poată păstra o temperatură constantă de -70 de grade Celsius, posibilităţi pe care ţara noastră nu le are.
„Vaccinul Pfizer, din păcate, nu poate fi utilizat în Republica Moldova din considerente tehnice, pentru că trebuie păstrat la -70 de grade. De aceea, din start acest vaccin decade din discuţii. Pentru vaccinul Phaiser este necesar de format centre de vaccinare cu utilaj specific, personal instruit. Doar un frigider costă zece mii de dolari şi sigur că nu avem această posibilitate. În al doilea rând, chiar şi dacă am găsi suficiente resurse financiare, este nevoie să gândim ce facem în următoarea perioadă cu aceste frigidere, centre, pentru că vaccinurile pe care noi le utilizăm nu necesită astfel de tehnologie”, susţine Angela Paraschiv, preşedinta comisiei de specialitate din cadrul MSMPS.
Până în prezent, în Republica Moldova, peste 128 de mii de oameni au contractat virusul COVID-19, dintre care mai mult de 2.600 au fost răpuşi de maladie.