Evoluarea situaţiei pandemice în Republica Moldova depinde de fiecare cetăţean al acestei ţări. De această părere este Silvia Ibriciuc Şefa Secţiei Centrului de Sănătate Nisporeni, încercând să explice mecanismul vaccinării şi formarea imunităţii colective.
„Este dovedit că, dacă persoanele au fost bolnave de Covid-19, nu se formează o imunitate colectivă, pentru că trebuie să dureze, în timp, foarte mult. Doar prin vaccinare putem opri pandemia. Noi decidem, cetăţenii Republicii Moldova, cum va evolua pandemia”, a spus Silvia Ibriciuc, şefa secţiei Centrului de Sănătate Nisporeni.
De la începutul vaccinării, 474 de persoane s-au infectat cu Covid-19, după administrarea primei doze de vaccin, reprezentând 0,08% din totalul persoanelor vaccinate. În raionul Nisporeni nu a fost depistat nici un caz de infectare după administrarea serului.
„În Nisporeni nu au fost înregistrate cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19, după vaccinare. Au fost înregistrate în luna martie 2 cazuri, după prima vaccinare, dar s-a stabilit anterior că au fost în contact cu pacienţi bolnavi de Covid-19„, a mai adăugat Silvia Ibriciuc.
Crearea imunităţii contra Covid-19 depinde de la caz la caz, fiind menţionat faptul că fiecare organism reacţionează diferit, atât la vaccin, cât şi la anticorpi. Astfel, pe lângă reacţiile adverse uşoare, febra, durerea musculară şi frisoane, unii pacienţi pot avea şoc anafilactic, fapt pentru care fiecare pacient este sub supravegherea cadrelor medicale 30 de minute după administrarea serului.
„Când omul primeşte vaccinul, în organism se formează imunoglobuline, care pe parcurs recunosc virusul şi sunt gata de a-l distruge. Imunitatea oricărei persoane se formează în timp, după administrarea celei de-a doua doze de vaccin. Orice organism reacţionează diferit, de acesta depinde dacă se vor forma anticorpi sau nu„, a menționat Silvia Ibriciuc.
Medicii recomandă ca fiecare pacient să se informeze din surse verificate, iar în cazul doritorilor de a se vaccina să consulte medicul de familie, pentru a afla dacă are contraindicaţii.
„Rugăm populaţia să se vaccineze în continuare, pentru că doar prin vaccinare se poate face o imunitate comunitară, care ne protejează de acest virus, care s-a abătut asupra societăţii„, a mai spus Silvia Ibriciuc.
Până în prezent, per raionul Nisporeni, s-au vaccinat 10 698 de persoane, dintre care 6672 de persoane cu prima doză, iar 4026 de persoane cu ambele doze. La nivel de ţară s-au vaccinat deja 459 911 persoane, fiind administrate 992 873 de doze de vaccin.
- Pe 1 ianuarie intră în vigoare noi reguli de intrare pe teritoriul Israelului
- Calea Ferată din Moldova, printre contribuabilii mari pentru anii 2025-2026
- Din 1 ianuarie, Termoelectrica va produce 26% din consumul necesar de energie electrică
- Guvernul pregătește ajutoare de primă necesitate în Zona de Securitate
- Bulgaria promite să ajute Moldova cu gaze, dacă Rusia oprește livrările