ALBASAT
Societate

Japonia oferă ajutor Moldovei pentru a susține refugiații ucraineni

Aproximativ 85 de mii de gospodării din Republica Moldova vor putea să-și crească securitatea energetică prin obținerea accesului la investiții în energia regenerabilă. Iar 1200 de refugiați și 40 de mii de cetățeni ai Moldovei care sunt implicați în procesul de acomodare a refugiaților vor primi asistență. Este vorba despre două proiecte finanțate de Guvernul Japoniei, implementate împreună cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, transmite IPN.

La o conferință de presă, prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a precizat că va fi implementat un registru al fermierilor, în așa fel încât să fie posibilă alocarea eficientă a resurselor de către toate instituțiile. Asta va duce la o mai mare transparență a resurselor alocate întreprinderilor mici și mijlocii. O altă componentă se referă la poliția comunitară, asigurarea securității la nivel comunitar, ceea ce înseamnă implicarea tuturor cetățenilor în procesul de asigurare a securității la nivel local. Al doilea proiect urmărește reducerea consecințelor pe care le suportă Republica Moldova în contextul războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina. „Proiectul va întări și va consolida capacitatea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă pentru ca să putem să sprijinim eficient cetățenii Republicii Moldova, dar și refugiații pentru a fi integrați în societatea noastră, pentru a fi integrați în piața muncii din Moldova”, a spus premierul.

„Ne vom angaja în tranziția energetică, vom promova soluțiile bazate pe biocombustibilul, biomasă, astfel îmbunătățind situația a peste 40 de mii de cetățeni. În afară de această, ne propunem să venim cu alte soluții de eficiență energetică. Acest lucru este în linie cu agenda de dezvoltare 2030 și agenda care se regăsește în obiectivele de dezvoltare sustenabilă. Un alt aspect important pe care vrem să-l elucidăm și pe care ne vom concentra este securitatea alimentară. Vom oferi sprijin Guvernului pentru a implementa strategia securității alimentare și pentru a face fața la alte crize”, a menționat directoarea Biroului de Criză al PNUD, Asako Okai.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yoichiro Yamada, a declarat că Grupul celor șapte (G7) este conștient de rolul pe care îl joacă Republica Moldova în menținerea stabilității regionale și de contribuția extraordinară a țării în a proteja ucrainenii care au fost forțați să evadeze din propria lor țară. „Noi suntem conștienți de toată enormitatea dificultăților economice, politice, sociale, de care s-a ciocnit țara”, a menționat diplomatul.

Proiectele fac parte din pachetul de asistență pentru Moldova în valoare de 27 de milioane de dolari pe care l-a anunțat Guvernul Japoniei în decembrie anul trecut ca asistența umanitară pentru refugiații ucraineni și pentru comunitățile moldovenești care au găzduit acești refugiați.

Related posts

7 de cazuri de COVID -19 confirmate în Nisporeni

Albasat

Renato Usatîi: O încercare de a-i speria pe judecătorii CC înaintea examinării sesizării privind starea de urgență

Albasat

Ministrul energiei, despre gazul cu 10 lei: Promisiuni false

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment