ALBASAT
Societate

A fost elaborat un proiect de lege care transpune sancțiunile internaționale în legislația Moldovei

Ministerul Justiției a elaborat un proiect al legii „Maghnițki Moldova” care va permite înaintarea de sancțiuni în Moldova față de persoanele care au fost sancționate în alte state. Sancțiunile vor fi aplicate nemijlocit persoanelor care au fost incluse în lista internațională, dar și celor care au anumite legături directe și indirecte cu acestea, a anunțat ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

Sergiu Litvinenco a menționat că toți cei care vor fi incluși în lista de sancțiuni Magnițki sau liste similare se vor alege cu înghețarea conturilor și bunurilor deținute în Republica Moldova. Ei nu vor putea să vândă aceste bunuri, să le doneze sau să le transfere către alte persoane. Statul va putea prelua administrarea bunurilor în cauză.

Persoanelor sancționate li se va interzice accesul la servicii financiare, cum ar fi deschiderea unui cont bancar, efectuarea transferurilor bănești, beneficierea de credite. Persoanele juridice care vor avea legături cu persoanele incluse în lista de sancțiuni de asemenea vor putea fi vizate de anumite sancțiuni specifice care va trebui să le îngreuneze considerabil activitatea.

În cazul persoanelor în privința cărora au fost adoptate sancțiuni internaționale, cetățeni străini și apatrizi, se va putea aplica măsura nepermiterii intrării pe teritoriul Republicii Moldova.

Consiliul Audiovizualului va putea retrage licența companiilor care aparțin sau companiilor afiliate persoanelor incluse în aceste liste. CA va fi obligat să retragă licența în cazul în care un post de televiziune promovează imaginea persoanei fizice sau juridice incluse în lista de sancțiuni.

Ministrul Sergiu Litvinenco a comunicat despre această lege la conferința de presă susținută în comun cu premierul Natalia Gavrilița la care au anunțat despre sancțiunile impuse de Marea Britanie oligarhilor Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. Premierul  a comunicat că orice active deținute de cei doi în Marea Britanie sau în oricare din teritoriile acestei țări, precum Insulele Virgine Britanice sau Insulele Cayman, vor fi înghețate.

Related posts

Moderna a anunțat că va dezvolta o doză de rapel specială pentru varianta Omicron din Africa de Sud

Albasat

Termenul de aplicare la Programul Bursei Parlamentare Internaționale a Germaniei, extins

Albasat

Oфициальный курс валюты на дату 23.05.2020

Albasat

Leave a Comment