Platforma media Agrobiznes.md, în parteneriat cu proiectul USAID APM și Tekwill – USAID și Suedia, lansează prima bibliotecă agricolă digitală din Moldova https://biblioteca.agrobiznes.md/ ce va asigura tinerii care studiază specialități agricole, fermierii, dar și alți actori din sectorul agricol cu surse sigure de informare despre tehnologii moderne de producere incluse în ghiduri și manuale utile, ajutându-i să obțină abilități noi aliniate la necesitățile sectorului.
Informarea corectă și la timp ar putea ajuta fermierii să evite multe probleme, începând de la alegerea culturii sau domeniului în care să investească și continuând cu îngrijirea acesteia și comercializarea recoltei.
„Informându-ne corect și învățând în permanență, evoluăm în orice domeniu. Acest lucru este necesar în special în sectorul agricol, unde orice greșeală costă timp și resurse importante pentru producător. Biblioteca Agrobiznes reprezintă o platformă accesibilă tuturor în cadrul căreia vor fi integrate surse valoroase – ghiduri și manuale elaborate de unii din cei mai buni specialiști din țară și de peste hotare. Fiecare utilizator va putea descărca informația necesară și găsi publicații similare în dependență de subiectul ales”, a menționat Luminița Crivoi, Director de Dezvoltare Agrobiznes.
Platforma constituie o bază tehnologică solidă, iar curând vor fi disponibile și alte modalități de prezentare a informațiilor.
Scott Hocklander, șeful misiunii USAID în Moldova, a menționat că utilizarea tehnologiilor digitale este o premisă pentru un schimb eficient de cunoștințe într-un sector agricol modern, iar accesul online la informație este deosebit de important în condițiile mobilității și întâlnirilor fizice limitate de pandemia de COVID-19.
„Educația continuă și implementarea noilor practici agricole și tehnologii inovative este un element critic pentru dezvoltarea și menținerea unei afaceri agricole de succes. În acest scop, USAID s-a asociat cu inițiativa Agriobiznes.md de a dezvolta o bibliotecă digitală agricolă, care va fi o platformă sigură pentru acces la informația și materiale educaționale cu profil agricol, pentru o audiență vastă din Moldova: fermieri, tineri, mediul academic și diaspora care ar fi interesată în dezvoltarea afacerilor în țară. Suntem entuziasmați de faptul că mai mulți parteneri de dezvoltare și organizații locale s-au alăturat acestei inițiative promovate de USAID și mediul de afaceri, iar volumul de resurse educaționale accesibile fermierilor și studenților este într-o continuă creștere. Suntem convinși că biblioteca agricolă on-line va fi un instrument digital prețios pentru sectorul agricol din Moldova și va contribui la accelerarea inovației și folosirea tehnologiilor de ultimă oră în sector”.
Biblioteca reprezintă o platformă de informare și educație pentru cei care practică agricultura și au nevoie de suport informațional de calitate.
„Peste 850.000 de moldoveni muncesc în agricultură și generează, anual, aproximativ 13% din PIB-ul țării. Chiar dacă digitalizarea sectorului agricol aduce multe beneficii, iar o serie de acțiuni și instrumente sunt puse deja în aplicare, încă există foarte multe bariere de valorificare a întregului potențial. Una dintre acestea este lipsa expertizei. Pornind de la premisele menite să aducă față în față tehnologiile și agricultura performantă, sectorul TIC se aliniază necesităților sectorului agricol. Astfel, această bibliotecă reprezintă o platformă de informare și educație pentru cei care practică agricultura. Proiectul TEKWILL va continua să se implice și să susțină sectoarele strategice ale țării, pentru a crea noi locuri de muncă, a consolida expertiza în domeniu, dar și pentru a deschide uși către alte domenii conexe”, Ana Chirița, directoarea proiectului Tekwill.
Pentru a evita descărcarea neautorizată a materialelor, acestea vor putea fi adăugate doar de partenerii înregistrați în prealabil.
La moment aceștia sunt: USAID APM, UCIP-IFAD, AED, Livada Moldovei, MOVCA. Organizațiile și instituțiile interesate să se alăture în calitate de parteneri ne pot scrie pe adresa biblioteca@agrobiznes.md.
- 52% din absolvenții de licee și-au continuat studiile în Moldova, anul acesta
- Clădirile publice și comerciale vor limita iluminatul interior cu cel puțin 30%. Decizie CSE
- Peste o mie de infracțiuni cibernetice în 2024, raport INI
- Din 1 ianuarie, energia electrică produsă ziua va fi tranzacționată doar pe piața internă
- Consumul de pește crește. MAIA: Alege produs local de Crăciun și tot anul