ALBASAT
Societate

ACC: Sistemul de canalizare nu este coș de gunoi. Canalizarea trebuie folosită responsabil

90% din blocajele la rețelele de canalizare sunt provocate de faptul că persoanele aruncă în vasul de WC, în căminele de racord și de vizitare,obiecte solide sau tăioase, vopsea, medicamente, produse de igienă, resturi menajere, materialele grosiere. Asta descoperă muncitorii de la SA „Apă-Canal Chișinău” în timpul lucrărilor de înlăturare a blocajelor și de profilaxie, transmite IPN.

Furnizorul menționează că, deși a atenționat de nenumărate ori consumatorii să respecte normele elementare de utilizare a sistemului de canalizare, numărul cazurilor de blocaje la rețelele de canalizare nu scade, ci este în creștere. Pe parcursul primului semestru al anului curent, au fost înregistrate 4 019 cazuri, în comparație cu 3 957 de blocaje în perioada similară a anului precedent.

Potrivit ACC, blocajele împiedică scurgerea apelor și implicit generează nefuncționarea sistemelor la capacitate maximă. Pentru desfundarea și spălarea conductelor de transport a apelor uzate întreprinderea depune eforturi însemnate, antrenând importante resurse umane și materiale.

Consumatorii pot proteja sistemul de canalizare evitând să arunce resturi solide. De exemplu, mortarul de ipsos sau de ciment rămas neutilizat în timpul lucrărilor de construcție, reparație sau renovarea locuinței nu are ce căuta în vasul de WC. La fel nu se recomandă de aruncat în canalizare cârpe, vată medicinală și produse de igienă intimă. În urma pregătirii mâncării, vasele murdare de grăsimi trebuie să fie spălate cu apa calda menajeră, în caz contrar, grăsimile, ajungând în conductele de canalizare, formează depuneri de grăsimi, iar secțiunea liberă a tubului se micșorează și se înfundă mai ușor.

În cazul rețelelor exterioare principiile de bază sunt aceleași. În urma desfundării conductelor exterioare, depunerile cele mai frecvente sunt (deși nu ar trebuie să fie): grăsimile solidificate, detergenții, bucățile de lemn, cârpele, pungile și flacoanele din material plastic, cărămizi, pietre, nisip, nămol și resturi alimentare. Căminele de racordare și de vizitare sunt menite să asigure inspecția și întreținerea rețelei.

În caz de avarieri, blocaje la rețelele interne de canalizare, pentru remedierea avarierii, persoanele sunt îndemnate să se adreseze gestionarului blocului unde locuiesc sau la întreprinderile municipale pentru servicii locative din sector. La fel, în caz de avarieri, blocaje la rețelele de canalizare exterioare, este necesar să fie apelat Serviciul dispeceratul central al SA „Apă-Canal Chișinău” la numărul de telefon 022-25-66-66, 022- 85-77-77.

Related posts

Copiii cu vârste peste 10 ani pot transmite coronavirusul la fel ca adulţii (studiu)

Albasat

Mai multe partide cer demisia șefilor Poliției de Frontieră și MAI

AlbasatTV, Nisporeni

Orașul în care mesajul „Stați acasă” apare pe luminile semafoarelor

Albasat

Leave a Comment