Portal de știri
Diverse

Achizițiile publice de valoare mică vor fi mai bine monitorizate

Ministerul Finanțelor a elaborat un nou regulament ce are în vizor achizițiile publice de valoare mică realizate de către autoritățile/entitățile contractante şi care vor fi mai bine monitorizate. Despre necesitatea acestor modificări s-a discutat la un club de presă organizat ieri, de minister, cu suportul Guvernului și al Uniunii Europene, la care au participat și reprezentanți ai societății civile, transmite MOLDPRES.

Conform reglementărilor actuale, achizițiile de valoare mică sub pragurile stabilite de legislaţie  privind achizițiile publice și achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale, sunt efectuate în afara sistemului informațional de achiziții publice. „După aprobarea noului regulament, achizițiile de valoare mică de la pragurile 100 mii lei (circa cinci mii de euro) pentru bunuri și servicii, 125 mii lei pentru lucrări și 200 mii lei pentru serviciile sociale vor fi, obligatoriu, desfășurate prin intermediul sistemului electronic național ca achiziții simplificate”, indică Ministerul Finanţelor.

Noul regulament vine şi cu o modificare a pragului pentru achizițiile efectuate în baza facturii de plată, și anume, majorarea acestuia până la suma de 50 mii de lei. „Pentru achizițiile a căror valoare este cuprinsă între 50 mii lei și pragurile amintite, autoritatea/entitatea contractantă are dreptul să încheie contracte directe cu operatorul economic, asigurând utilizarea eficientă a resurselor financiare, transparența, obiectivitatea și imparțialitatea procesului de achiziție și încrederea publică fată de acesta”, conform sursei citate.

Related posts

Alte 195 de cazuri noi de coronavirus, confirmate în ultimele 24 de ore în R. Moldova

Albasat

Chinezii își fac provizii de varză și magazinele au început să vândă doar câte 3 bucăți de persoană

Albasat

Ion Ceban neagă că ar intenționa să-și creeze un partid politic

Albasat

Leave a Comment