Piscicultura din Republica Moldova este distrusă ca urmare a adoptării în ultimii ani a legilor 64/2020, 318/2022, 356/2022. O spun reprezentanții de la Asociația Națională a Piscicultorilor din Republica Moldova, dar și cei de la Asociația Producătorilor Piscicoli din raionul Ungheni, Societatea Vânătorilor și Pescarilor din Moldova și „Piscicola-Ivancea” SRL. Pentru a fi auziți, aceștia au adresat o scrisoare premierului Dorin Recean.
Într-o conferință de presă la IPN, directorul ANPRM, Gheorghe Gheorghiu, a declarat că miercuri a avut loc o adunare generală a piscicultorilor la care au participat inclusiv reprezentanți din ministerele de ramură, cercetători din Moldova, membri ai Asociației Naționale a Producătorilor din Pescărie „ROMFISH” din România. „La această adunare am semnat scrisoarea deschisă către prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, iar copiile au fost trimise și la Ministerul Mediului și Ministerul Agriculturii”, a notat Gheorghe Gheorghiu.
Potrivit lui, prima lege care a venit să distrugă piscicultura este Legea nr. 64/2020, prin care s-a interzis deversarea completă a apei din toate iazurile din Moldova. În opinia sa, acest lucru nu este corect întrucât există iazuri care peste iarnă se umple iar cu apă. „Dacă nu scurgi iazul, iazul se mâlește. Dacă nu-l scurgi, iazul începe să capete o mulțime de boli, începe să se dezvolte pește care nu este folosit pentru consum”, a remarcat Gheorghe Gheorghiu.
A urmat Legea nr. 318/2022. Aceasta prevede că pământul de sub iaz se va acorda în arendă piscicultorilor. „Acum trebuie să populăm iazurile cu pește. Mă telefonează foarte mulți și mă întreabă ce facem? Eu le spun să populeze pentru că nu cred că această lege va fi folosită mai departe. Ea trebuie abrogată”, a menționat directorul ANPRM.
Referindu-se la cea de-a treia lege, Gheorghe Gheorghiu a declarat că prin aceasta au fost scoase plafoanele la impozitele funciare și toate celelalte impozite locale. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2023, consiliile locale au tot dreptul să impoziteze pe toți la rând cu plăți enorme.
Reprezentanții asociațiilor de piscicultură fac apel la factorii de decizie din Ministerul Mediului și Ministerul Agriculturii să se autosesizeze în privința problemelor enunțate și să vină cu soluții pentru a le depăși.