ALBASAT
Actualitate Societate

Adăpost pentru supraviețuitoarele violenței în bază de gen, creat la Ungheni cu suportul Japoniei

La Ungheni a fost creat primul centru de sprijin care oferă cazare pentru supraviețuitoarele violenței în bază de gen. Spațiul este parte a unui centru comunitar creat acum 18 ani cu sprijinul PNUD și este în proces de renovare datorită unui proiect finanțat de Guvernul Japoniei prin Fondul Organizației Națiunilor Unite pentru Securitate Umană, transmite IPN.

Proiectul este implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație.

Adăpostul de la Ungheni va avea o capacitate de șase camere/18 paturi și va putea oferi cazare de până la jumătate de an, iar în cazuri excepționale până la un an. Găzduirea este doar un element al serviciilor multidimensionale care urmează a fi prestate, împreună cu asistența juridică și socială, consilierea psihologică și vocațională.

„Doresc să-mi exprim sincera apreciere pentru profesioniștii care lucrează cu supraviețuitoarele și potențialele victime ale violenței în bază de gen, dar și cu refugiații. Violența împotriva femeilor și fetelor distruge pacea și stabilitatea familiilor și a comunităților. Deoarece acest tip de violență are la bază structuri sociale inegale din perspectivă de gen, trebuie să depunem eforturi pentru promovarea egalității de gen în toate domeniile societății. În prezent, Moldova găzduiește mulți refugiați ucraineni, în mare parte femei și copii. Ei se află într-o situație vulnerabilă și au nevoie de protecție adecvată”, spune Mariko Mori, prim-secretara Ambasadei Japoniei în Republica Moldova, citată într-un comunicat de presă al PNUD Moldova.

„Acest adăpost de la Ungheni urmează să ofere protecție și asistență supraviețuitoarelor violenței și copiilor lor, iar de asistență pot beneficia și femeile refugiate. Experiența unui serviciu similar înființat cu sprijinul PNUD în UTA Găgăuzia, care odată cu începutul războiului din Ucraina a asistat și cazat pe termen scurt și mediu refugiați din Ucraina – femei, mame cu nou-născuți și copii mici, vârstnici și supraviețuitoare ale violenței în bază de gen – a arătat că versatilitatea Centrului permite acordarea suportului celor care au cea mai mare nevoie de el într-o situație de forță majoră”, a spus  Olesea Cazacu, coordonatoare de programe la PNUD Moldova.

Bugetul alocat, 60 de mii de dolari, permite transformarea clădirii Centrului într-un adăpost. Spațiul este renovat și restructurat, astfel încât acesta să corespundă standardelor de calitate și să fie accesibil pentru persoanele cu dizabilități. Echipa Centrului a fost instruită, pentru a oferi servicii calitative supraviețuitoarelor violenței în bază de gen și altor beneficiare.

Cu sprijinul PNUD și al Guvernului Germaniei, a fost creată și o echipă mobilă care prestează servicii nu doar în localitățile din raionul Ungheni, dar și în cele din raionul Călărași. Alte patru echipe mobile sunt susținute pentru a opera în diferite regiuni ale țări.

Related posts

Maia Sandu: PAS va încerca să îmbunătățească viața cetățenilor indiferent de consecințele politice asupra sa

Albasat

Pentru transportul aerian, situația rămâne incertă și în 2021

Albasat

Cursul valutar oficial la 23.04.2021

Albasat

Leave a Comment