ALBASAT
Societate

Adolescența – perioada dificilă în care trebuie să ajutăm tânărul să se adapteze, psihiatru

Adolescența reprezintă o perioadă dificilă în care părinții trebuie să ajute tânărul să se adapteze. Psihiatrul Centrului Comunitar de Sănătate Mintală, Ana Codreanu, a declarat pentru IPN că cele mai des întâlnite probleme de sănătate mintală în perioada adolescenței sunt anxietatea, tulburările de panică, tendința de izolare și, în cazuri grave, gândurile suicidale.

Solicitată în contextul marcării Săptămânii europene a sănătății mintale, medicul Ana Codreanu a explicat că societatea joacă un rol esențial în păstrarea sănătății mintale a adolescenților. Într-un mediu în care există bullying și discriminare, tânărul vrea să se izoleze sau decide să-și găsească refugiu în gadgeturi. Uneori tinerii sunt respinși de colectiv și nu pot să încadreze în unele activități extrașcolare. O atenție deosebită trebuie acordată perioadei examenelor, când tânărul se confruntă cu stări de neliniște, anxietate și cu perturbarea somnului. Pentru a trece mai ușor peste această perioadă, sunt recomandate plimbări în aer liber, alimentație sănătoasă și este important să fie păstrat regimul de somn.

Persoanele care se confruntă cu disconfort fizic și mintal trebuie să apeleze la ajutorul medicului. „Dacă apar schimbări grave la care adolescentul nu poate să facă fața, atunci trebuie să se adreseze la un specialist, cum ar fi psiholog, psihiatru, neurolog, medicul de familie, pentru a vedea unde este problema și cum aceasta poate fi rezolvată. Dar și familia trebuie să fie tolerantă. Din păcate, ne ciocnim cu situații când părinții fie prea mult solicită de la copii, fie sunt nepăsători. Părintele trebuie să devină un sprijin pentru copil”, a menționat Ana Codreanu.

În Republica Moldova activează 40 de Centre Comunitare de Sănătate Mintală, iar sub supravegherea specialiștilor de la centre se află circa 70 de mii de persoane cu diverse probleme de sănătate mintală.  Pe parcursul anului 2021, la centrele respective s-au adresat după ajutor peste 217 mii de persoane.

Săptămâna europeană a sănătății mintale este marcată în perioada 9-13 mai. În acest an accentul este pus pe sănătatea tinerilor.

Related posts

Șase deputați PDM părăsesc formațiunea

Albasat

Bruxelles-ul privește spre Republica Moldova cu un optimism moderat, opinii

Albasat

CEC a înregistrat primii concurenți electorali pentru anticipatele din 11 iulie

Albasat

Leave a Comment