Portal de știri
Societate

Agricultorii bulgari, alertați de concurența producției moldovenești

„Piața fructelor și legumelor din Bulgaria poate fi inundată de producția moldovenească”, titrează presa locală, citată de IPN. Se afirmă că agricultorii bulgari sunt amenințați de un nou concurent străin pe piață, care se va alătura turcilor, macedonenilor, grecilor, albanezilor și producătorilor din alte state.

Îngrijorarea este generată de faptul că recent Comisia Europeană a propus o modificare regulatorie pentru „a facilita temporar accesul pe piață comunitară pentru șapte produse din fosta republică sovietică” care sunt încă supuse cotelor tarifare în UE. Este vorba despre prune, struguri de masă, mere, roșii, usturoi, cireșe și suc de struguri.

Propunerea urmează să fie examinată și aprobată de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene. Reglementarea sporește cu mult cantitatea produselor, care pe o perioadă de un an pot fi importate fără taxe vamale din Moldova în UE. Se estimează că fără taxe vamale se va  importa un volum în valoare de 55 de milioane de euro, inclusiv prune de aproximativ 10 milioane de euro și struguri de masă de 27 de milioane de euro.

Oficialii de la Bruxelles își motivează decizia de a liberaliza comerțul dintre Chișinău și UE prin agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei. Scopul este de a ajuta Moldova să facă față pierderii principalelor piețe de desfacere și căilor de transportare a produselor agricole, care constituie o parte considerabilă a produsului național, scrie presa bulgară.

În legătură cu decizia în cauză a Comisiei Europene, IPN nota că practic toate produsele moldovenești pot intra deja în UE fără taxe vamale, în cadrul Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător UE-Moldova (DCFTA).

Related posts

Canada impune noi sancțiuni Rusiei pentru anexarea Crimeei

Albasat

Distanța fizică ideală pentru prevenirea COVID-19

Albasat

Procesul de vaccinare împotriva virusului Covid 19 continuă şi în raionul Nisporeni. 18 % din populaţie raionului vaccinată

Albasat

Leave a Comment