ALBASAT
Actualitate Societate

Agricultura din Moldova necesită a fi reorganizată, expert în biotehnologie

Expertul în biotehnologie de la Centrul Experimental „Prometeu”, Alexandru Brătuțel, consideră că agricultura din Republica Moldova necesită a fi reorganizată pe motiv că situația actuală nu coincide cu cerințele de concurență globală a țării. Cercetătorul științific spunem că Moldova are nevoie urgent să adopte o politică agrară eco-prietenoasă.

Într-o conferință de presă la IPN, Alexandru Brătuțel s-a referit la vulnerabilitatea agriculturii, care, de fapt, este îndeletnicirea de bază a populației țării. „Ar trebuie să vedem clar că noi nu cultivăm sau nu plantăm culturi necesare și indicate, cultivate de secole cândva pe teritoriul acestei țări. Consumul distorsionat de mai mulți factori constituie dieta noastră zilnică”, a menționat expertul în biotehnologie.

Alexandru Brătuțel a făcut un apel către Guvernul Republicii Moldova și către Guvernul României să renunțe pas cu pas, dar categoric, la aplicarea produselor chimice pentru a reinstaura agricultura naturală. Or, ea este mult mai eficientă decât cea cu chimie.

Cercetătorul s-a referit și la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă concepute de Organizația Națiunilor Unite. Potrivit lui, acestea vizează fiecare țară care tinde spre o prosperitate și spre o colaborare pe plan global și pentru a le implementa este nevoie de efort. „Cum spunea Einstein, nu putem rezolva problemele cu aceeași gândire pe care m folosit-o atunci când le-am creat. De aceea, avem de răsturnat mințile țăranilor, avem de gestionat corect resursele naturale, fapt uitat de noi. Este necesară o politică de resetare a deprinderilor dăunătoare. A nu face rău – trebuie să fie chemarea pentru toți și a tuturor care activează în natură”, a menționat Alexandru Brătuțel.

Potrivit lui, este necesar să fie promovată pe larg agricultura naturală, care se bazează pe valorificarea și readucerea în circuitul agricol a tuturor resurselor naturale disponibile în aria de activitate a țăranului. Însă, despre agricultura naturală nu se prea cunoaște nici în rândul țăranilor, nici a corpului didactic, academic de pe ambele maluri ale Prutului. „Am constatat acest fapt, pentru că altfel nu era să văd cum ard masele vegetale, cum se depozitează spontan deșeurile neprocesate, inclusiv agricole”, afirmă expertul în biotehnologie.

În opinia sa, arderea maselor vegetale în locul aducerii lor în circuitul agricol, aplicarea produselor sintetizate chimic care ucid viața solului – reprezintă crime contra naturii. „Amenzile și contravențiile impuse de stat aici nu vor rezulta schimbări. Trebuie resetate raporturile sociale dintre gestionare și națiune. Probabil este o naivitate de a face astfel de declarații în condițiile Republicii Moldova, dar nu avem altă cale. Ne înecăm în gunoaie, am devenit fizic vulnerabili, disperați și fără așteptări pentru mai bine”, a mai spus Alexandru Brătuțel.

Conferința se desfășoară în cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare”, realizat de Agenția de presă IPN cu finanțarea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. Conținutul conferinței de presă nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Related posts

Bașcana Găgăuziei și alți lideri din regiune, pe lista de sancțiuni a UE

AlbasatTV, Nisporeni

Patru persoane și-au găsit sfârșitul în lacurile din țară timp de două zile

AlbasatTV, Nisporeni

În dosarul „Metalferos” se merge pe scenariul arestare, blocare, faliment – declarație

Albasat

Leave a Comment