Irigarea culturilor agricole a ajuns a fi o necesitate, în condițiile în care seceta și lipsa precipitațiilor sunt fenomene tot mai des întâlnite.
Succesul agricultorilor depinde mult de disponibilitatea, starea și funcționalitatea, precum și perspectivele de dezvoltare a infrastructurii de irigare. Sistemul de irigare Grozești, care acoperă o suprafață de circa 1000 de hectare ale producătorilor agricoli din satele Grozești, Bărboieni și Soltănești din raionul Nisporeni a fost renovat în cadrul Programului Compact al Guvernului SUA. Pentru reconstrucția acestui sistem Programul Compact a investit peste 8 milioane USD.
„S-a dat în exploatare în 2015, în 2016 noi am activat. Avem în proprietate 42 de km de traseu în care intră 1100 de hectare de câmp irigabil. La moment membrii asociaţiei, avem în suprafaţă de 901 hectare, sunt mulţi proprietari, mulţi utilizatori au câte 500-600 hectare şi restul sunt mici, de la 10 ari la 15 ari, la 50 şi aşa mai departe”, explică Victor Jalbă, director executiv al Asociaţiei Utilizatorilor De Apă pentru Irigare “Prutenii II”.
Acest sistem de irigare, ca și altele 9 sisteme de irigare din Republica Moldova a fost renovat în cadrul Programului Compact conform celor mai înalte standarde. Reconstrucția sistemului de irigare Grozești a inclus reconstrucția a 2 stații de pompare dotate cu 9 pompe moderne și eficiente, montarea echipamentelor electronice de control al regimului de lucru al pompelor, instalarea a cca 42 de km de rețea de distribuție a apei cu țevi din polietilenă de densitate înaltă, înlocuirea a 100% din hidranți, reconstrucția clădirilor stațiilor de pompare, instalarea contoarelor mobile pentru determinarea volumului de apă consumat etc.
„O istorie de succes, staţia de irigare din Grozeşti, Bărboieni, a fost reabilitată cu ajutorul proiectului Provocările Mileniului, care a fost prima etapă. În total, pe republică au fost reabilitate 10 staţii de pompare cu suprafeţă de irigare, începând de la 1500 până la 3000 hectare, alte staţii„, a spus Petru Ionel, agricultor.
Acest sistem este gestionat de către Asociația Utilizatorilor de Apă pentru Irigare creată de cca 700 de agricultori care dețin sau prelucrează terenuri agricole în aria sistemului de irigare Grozești. Agricultorii pot să planifice distribuirea apei pentru irigare și prețul de livrare a apei. Pentru a menține și a gestiona eficient sistemul renovat Programul Compact a oferit Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigare cu titlu gratuit un tractor cu remorcă, o mașină utilitară de teren, instalații de irigat, apometre și pompe mobile, precum și instrumente, unelte și material pentru operarea sistemelor de irigare.
„Acest sistem de irigare a fost renovat su ajutorul proiectului Provocările Mileniului, de către Guvernul SUA, care a acordat 8 milioane 400 mii USD. În 2020, s-a mai construit un bazin de acumulare a apei din râul Prut, cu capacitatea de 22 mii metri cubi, care adăugător la acestea 1100, putem să mai irigăm încă 250-300 hectare. Toate aceste lucrări le face Asociația Utilizatorilor de Apă pentru Irigare “Prutenii II”, care este în cadrul primăriilor Grozeşti, Bărboieni, Nisporeni şi Soltăneşti„, a menționat Grigore Florea, şef secţie agricultură în cadrul CR Nisporeni.
Aceste echipamente noi oferă posibilitate producătorilor agricoli să reducă costurile de operare și întreținere a acestora, să utilizeze apa pentru irigații când au nevoie în funcție de culturile agricole cultivate, să reducă pierderile de apă din rețea datorită țevilor rezistente la șocurile hidraulice și care pot asigura peste 50 de ani de utilizare efectivă. Grație sistemelor modernizate și costurile pentru utilizarea apei se reduc.
Totodată, noul sistem de irigare este construit în așa fel încât să permită agricultorilor cu investiții private să extindă suprafața irigată cu cca. 300 de hectare, adițional la cele 1000 de hectare din aria sistemului reconstruit. Agricultorii din Nisporeni cunosc foarte bine despre importanța irigării, deoarece ei cultivă legume şi dezvoltă pepiniere de puieți, care necesită apă. Ei consideră că accesul la apa pentru irigare le va permite să cultive produse agricole de valoare înaltă, competitive pe piața internă, dar şi cea externă.
„Irigarea culturilor de câmp, este o problemă extraordinară pentru regiunea Nisporeni, chiar şi pentru toţi agricultorii din Republica Moldova. Cele mai bune rezultate se primesc totuşi prin utilizarea irigării la creşterea culturilor agricole, mă refer la cereale, mă refer la viţa de vie, mă refer la pomii fructiferi. La legume, asta este o cerinţă, prima cerinţă, dacă ai irigare, poţi să faci legume, iar dacă n-ai irigare nu poţi să faci legume„, a mai adăugat Petru Ionel.
Conform datelor oficiale, actualmente în Republica Moldova sunt 88 sisteme centralizate de irigare, construite în perioada sovietică. Dintre acestea, 10 au fost reabilitate integral în perioada anilor 2010-2015 cu fondurile Guvernului SUA în cadrul Programului Compact. Din celelalte 78 de sisteme centralizate de irigare, doar 21 sunt funcționale, iar restul sunt parțial funcționale sau ruinate. Actualmente, 26 sisteme centralizate de irigare sunt gestionate de asociații create de fermieri, iar celelalte 62 rămân a fi gestionate de întreprinderile de stat din domeniul irigării.