ALBASAT
Societate

Ala Nemerenco: Cetățenii trebuie informați mai mult despre coronavirus

Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună spune că în Republica Moldova au fost luate toate măsurile necesare pentru a informa cetățenii despre virusul care circulă la nivel mondial. Oficialul spune că țara este pregătită în cazul în care vor fi identificate persoane purtătoare de coronavirus. Totodată, au fost luate mai multe măsuri pentru identificarea persoanelor care vin în țară și ar fi purtători ai virusului care poartă denumirea COVID-19, informează IPN.

Deși au fost luate mai multe măsuri, Nicolae Furtună afirmă că este dificil de depistat o persoană care poartă virusul respectiv. În opinia oficialului, scanerele termice nu sunt capabile să identifice persoanele care poartă virusul din cauza perioadei prea lungi de incubație. Astfel, în cele 14 zile cât durează perioadă de incubație, persoana infectată nu reprezintă un tablou clinic și nu poate fi depistată, dacă este bolnavă.

„Am avut persoane în aeroport care au fost suspecte, dar atunci când au ajuns pe mâna medicului cazurile au fost infirmate”, a declarat Nicolae Furtună în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul de televiziune TV8.

Pe de altă parte, ex-ministra sănătății, Ala Nemerenco, acuză autoritățile de inacțiune. Potrivit ei, Comisia Națională Excepțională Pentru Sănătate Publică s-a întrunit prea târziu în ședință pentru a trece în revistă pericolul.

„Mă pune în gardă faptul că se declară foarte deschis precum că totul este bine. În Franța, Germania oamenii bat alarma, aici totul este bine. Mă sperie această siguranță”, a menționat Nemerenco.

Fosta ministră afirmă că cetățenii Republicii Moldova sunt prost informați cu privire la pericolul la care sunt expuși.

„Oamenii trebuie bătuți la cap. Oamenii nu își schimbă comportamentul într-o zi. La televizor nu au fost niciun fel de informații. O singură măsură nu este suficient. În aeronave, la aeroport, îmbulzeala trebuie să fie rarefiată”, a afirmat Ala Nemerenco.

Related posts

48 de delegații și-au confirmat prezența la Summitul CPE din Moldova

AlbasatTV, Nisporeni

Cursul valutar oficial la 01.11.2023

AlbasatTV, Nisporeni

241 cazuri de COVID-19, înregistrate în ultimele 24 de ore

Albasat

Leave a Comment