Alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020 vor fi monitorizate de 1 884 de observatori naționali și 309 observatori internaționali, acreditați de Comisia Electorală Centrală, transmite IPN.
Potrivit Comisiei Electorale Centrale, în cadrul secțiilor de votare deschise peste hotarele țării au fost acreditați 77 de observatori din partea organizațiilor neguvernamentale și a misiunilor diplomatice și 156 de observatori înaintați de către concurenții electorali. Pentru secțiile de votare de pe teritoriul țării, consiliile electorale de circumscripție au acreditat, la cererea concurenților electorali, câte un observator național.
Observatorii au dreptul să asiste la toate operațiunile electorale, la toate ședințele organelor electorale, inclusiv în ziua alegerilor, fără a interveni în procesul electoral sau în alte aspecte electorale şi să informeze președintele organului electoral despre neregulile observate. Ei au acces la toate informațiile cu caracter electoral, la listele electorale, la procesele verbale întocmite de organele electorale, iar fotografii şi imagini video pot fi făcute cu înștiințarea președintelui organului electoral, fără a pune în pericol secretul şi securitatea votării. CEC precizează că observatorii nu fac parte din componența organelor electorale, iar activitatea lor nu este remunerată financiar de către CEC, ci de către subiecții care au solicitat acreditarea lor.
Lista observatorilor acreditați de Comisie poate fi consultată pe pagina web oficială a CEC.
- 52% din absolvenții de licee și-au continuat studiile în Moldova, anul acesta
- Clădirile publice și comerciale vor limita iluminatul interior cu cel puțin 30%. Decizie CSE
- Peste o mie de infracțiuni cibernetice în 2024, raport INI
- Din 1 ianuarie, energia electrică produsă ziua va fi tranzacționată doar pe piața internă
- Consumul de pește crește. MAIA: Alege produs local de Crăciun și tot anul