ALBASAT
Societate

Alegerile s-ar putea desfășura în zile de sâmbătă

Alegerile din Republica Moldova, care în prezent sunt organizate în zile de duminică, ar putea fi desfășurate sâmbăta, cu posibilitatea de a prelungi procesul de vot și pentru a doua zi. O propunere în acest sens se regăsește în proiectul noului Cod Electoral, prezentat de către Comisia Electorală Centrală. O altă propunere este de a organiza secții de votare pentru o localitate sau mai multe localități în care, conform datelor Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, se află temporar sau domiciliază permanent în străinătate cel puțin 500 de alegători cetățeni ai Republicii Moldova, transmite IPN.

În proiectul noului Cod Electoral se propune modificarea procedurii de desemnare a membrilor Comisiei Electorale Centrale. Se propune în special modificarea entităților care urmează să desemneze membrii Comisiei, după următoarea formulă: un membru să fie desemnat de președintele țării, doi membri să fie desemnați de Guvern, doi membri – de Consiliul Superior al Magistraturii și doi membri – de Parlament. Ar urma să fie redus numărul de membri de la 9 la 7, activitatea lor fiind permanentizată.

Experții asociației Promo-LEX susțin modificarea legislației naționale electorale și inițiativa de permanentizare a activității organelor electorale, precum  și cea de constituire a CEC în componența a șapte membri, doi dintre care vor reprezenta proporțional majoritatea și opoziția parlamentară. Pentru a evita riscul ca membrii CEC numiți de Parlament și Guvern să reprezinte doar majoritatea parlamentară, Promo-LEX recomandă ca unul din doi membri ce urmează a fi desemnați de Guvern să reprezinte organizații ale societății civile, la fel cum unul din doi membri desemnați de Consiliul Superior al Magistraturii ar trebui să reprezinte un doctor în drept.

Alte reglementări prevăd extinderea categoriilor de date cu caracter personal din rapoartele financiare ale partidelor politice și ale concurenților electorali care urmează să devină publice. Acestea vor include numele și prenumele, locul de muncă și funcția publică sau de demnitate publică ocupată dacă este cazul, precum și data donației, suma donată și modul efectuării donației.

În contextul în care circa 80-85% din cheltuielile concurenților electorali sunt făcute pentru publicitate, CEC ar urma să verifice mai minuțios aceste costuri prin solicitarea prestatorilor de servicii media de a prezenta săptămânal, pe parcursul perioadei electorale, informații privind veniturile obținute din publicitatea politică sau electorală.

În noul Cod Electoral vor fi reglementate expres procedurile electorale de colectare a semnăturilor pentru susținerea candidaților independenți la funcția de președinte al Republicii Moldova, precum și procedura de prezentare și verificare a listelor de subscripție. Numărul semnăturilor necesare va fi redus, iar cetățenii vor putea semna pentru mai mulți candidați, nu doar pentru unul singur așa cum este în prezent.

Related posts

Chișinăul se află în alertă epidemiologică, sef de Direcție

AlbasatTV, Nisporeni

Benzina și motorina s-a ieftinit, iar gazul lichefiat s-a scumpit

Albasat

Primăria Chișinău va aproba un proiect de soluții naturale pentru reabilitarea albiei râului Bâc

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment