Corpul tău este expus zilnic unei lungi liste de factori nocivi care îți pot deteriora semnificativ sănătatea. O strategie simplă, eficientă și totodată esențială pentru buna funcționare a organismului este introducerea în dieta de zi cu zi a anumitor alimente cu efect purificator.
Vitamina C joacă un rol important pentru curățarea interioară a corpului, scrie One Radio Network. Această substanță nutritivă este conținută de o serie de fructe și legume și se găsește într-o cantitate importantă în fructele goji. Unele studii au arătat că aceste fructe îmbunătățesc și sănătatea mentală, calitatea somnului și chiar nivelul de fericire, scrie Web MD. Trebuie reținut însă că efectul lor poate interacționa cu anumite medicamente precum cele pentru diabet sau tensiune.
Acizii grași omega-3 pot absorbi și apoi elimina toxinele din organism, prin proprietatea lor de lubrifiere a pereților intestinali, explică dr. Edward Froup III, pe portalul Global Healing Center. De aceea, produse precum semințele de in și cânepă, soia sau nucile nu ar trebui să lipsească dintr-un regim alimentar sănătos.
Fibrele din alimente ajută, de asemenea, la curățarea organismului de substanțe nocive, scriu autorii portalului CNCA Health. O mulțime de fructe și legume proaspete servesc drept surse valoroase de fibre. Acestora li se adaugă produse precum cerealele integrale (orez brun, ovăz, orz, paste din cereale integrale), leguminoasele (fasole, mazăre, linte, năut), fructe oleaginoase (fistic, migdale, nuci sau arahide) sau semințe (de chia, floarea soarelui).
O atenție aparte trebuie acordată unui anumit condiment: scorțișoara. Studiile au arătat că uleiurile esențiale conținute de acest produs sunt bogate în substanțe nutritive cu efecte „anti-microbiene”, în special împotriva anumitor bacterii și fungi, inclusiv candida, scrie One Radio Network. De asemenea, scorțișoara este o sursă valoroasă de antioxidanți. Mai mult, o cercetare la care au participat pacienți cu diabet de tipul 2 a arătat că un consum zilnic de scorțișoară a condus atât la reducerea nivelului tensiunii arteriale, cât și a zahărului din sânge, scriu experții de la Centrul Medical al Univerității din New York Langone.
La fel de indicate în scopul purificării organismului sunt și produse precum merișoarele, alimentele bogate în sulf (usturoi, ceapă, brocolli, conopida sau napii), ghimbir, ceaiul verde, algele, turmericul, grapefruitul, avocado sau ananasul.