ALBASAT
Actualitate Societate

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a cântat în română

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a cântat în română o piesă rock pe versurile lui Grigore Vieru, cu ocazia Zilei Limbii Române. Membrii formației „Angry Band” s-au alăturat inițiativei, acompaniindu-l pe ambasador, transmite IPN.

Piesa originală a fost compusă în anii ’80 de formația „Līvi” din Letonia, care a folosit traducerea în letonă a poeziei „În limba ta” de Grigore Vieru. Ambasadorul Jānis Mažeiks a avut ideea să o readapteze – a folosit poezia originală, dar pe aceeași melodie, extrem de populară în țara sa de origine și care este considerată unul dintre simbolurile renașterii naționale în Letonia. Formația „Līvi” și Călin Vieru, deținătorii drepturilor de autor asupra melodiei și asupra versurilor, respectiv, au susținut idea ambasadorului UE de a aduce un omagiu limbii române.

Piesa „Dzimtā Valoda”, în traducere „În limba ta”, a fost lansată în 1986 și în același an a obținut primul loc la concursul „Mikrofons”. Totodată, în 2018, a fost votată de letoni ca fiind al doilea cel mai important cântec național din ultimii 100 de ani.

Jānis Mažeiks, ambasadorul UE în Republica Moldova a declarat că piesa „Dzimtā Valoda” a fost un punct de reper și de coeziune pentru letoni. „În anul 1986 existau multe limitări impuse de ocupația sovietică, inclusiv asupra limbii materne în Letonia, la fel ca și asupra limbii române în Republica Moldova. Așa că, posibilitatea de a cânta despre limbă a reprezentat un mijloc de a vorbi despre marile probleme cu care se confruntau oamenii de atunci”, spune ambasadorul.

Sărbătoarea Națională „Ziua Limbii Române” este celebrată în Republica Moldova anual la 31 august. În 2023 se împlinesc 34 de ani de când limba română a fost instituită drept limbă de stat.

Related posts

În țară a fost confirmat primul caz de rujeolă în ultimii 3 ani

AlbasatTV, Nisporeni

Rusia a înregistrat primul vaccin anti-Covid din lume pentru animale

Albasat

Vacanțele din școli sunt suplinite de pensionari sau de profesori care predau mai multe discipline

AlbasatTV, Nisporeni

Leave a Comment